Cities Skylines ilk bakış, inceleme #1 - Ahmed Yasir Orman

Cities Skylines ilk bakış, inceleme #1

cities skylines inceleme melih

Çevrenizde muhakkak oturuduğu şehirdeki belediyeyi eleştiren biri vardır. Sürekli “Ulan ben olsam neler neler yapardım.” diye söylenirler dururlar. Hep kafalarında işsizliği, trafiği bitirecek projeleri vardır ama işte ellerinde yetki yoktur. Yetki ellerinde olsa ohooo şehir dünyanın en yaşanılır şehirleri sıralamasında birinci olacaktır(!) Acaba öyle mi olacaktır? Bakalım gerçek hayatta yetki vermeden önce bir ellerine Cities Skylines verelim. Oyununun 5. Saatinde başlayan çöp sorununa ya da bitmek bilmeyen trafik sorununa oyunda nasıl çözüm bulacaklar? Onlar oyunda şehirlerini batırışa dursun biz de Cities Skylines ne imiş ne değilmiş ona bakalım.

               
Bu oyundan önce şehir kurma oyunu olarak bilgisayarda Cities XXL ve telefonda da Simcity oynadım. (Tabi burada tycoon oyunlarını da söylemeden edemeyeceğim. Oynadığım tycoon oyunları ile de bir hayli bu tarz oyunlara deneyimim vardı.) Hayatta telefon oyunu ile bu oyunu karşılaştırmayacağım. Benzetme yapacak olursak telefondaki oyun GTA 1 ise Cities Skylines ise GTA 5. “Yahu bizi cahil mi zannediyorsun, bunu tabiki de biliyoruz.” dediğinizi duyar gibiyim. Ama internette karşılaştığım şu yorumdan sonra deme ihtiyacı hissettim. Bir konuda bilgimiz yoksa pek de konuşmamamız gerektiğini gösteren bir yorum olmuş bu.

Cities XXL oyununu ise yaklaşık 5 yıl önce oynamaya başlamıştım. O sıra arkadaş bu oyunu oynayalım demişti ve birlikte baya bir oynamıştık. Meğer eleştirmenler tarafından olumsuz eleştiriler almış bir oyunmuş ama biz ne bilelim bunu? 2-3 önce de abime yüklesene az Cities XXL oynayayım dediğimde abim tarafından asıl oynanması gereken oyunun Cities Skylines olduğunu öğrendim. Tabi o sıra oyuna bakınca şimdi kim bu oyunu öğrenecek diyerek bir hayli gözüm korkunca oyunu rafa kaldırdım. Oynamaya nasip de bu karantina ve ramazan günlerinin çakıştığı zamana gelmiş oldu. Bu zamanda kaliteli vakit geçirirken hem de eğleneyim diyorsanız oynayın derim.
Her iki oyunu da oynayanların deneyimine göre Cities Skylines daha iyi olduğu söyleniyor. Ben daha yeni olduğum için Skylines da şuan net bir şey diyemesem de ilk izlenimimde hakikaten güzel ama zor bir oyun olduğunu söyleyebilirim.
                Cities Skylines complete edition'u yaklaşık bir haftadır oynuyorum. Oyuna ilk girdiğimde kendimi ıssız bir adaya düşmüş bir insan gibi hissettim. Oyun pek fazla ne yapacağımı söylemiyordu ve aşırı ayrıntılıydı. Öyle bir rüzgar gülü dikeyim elektriği alayım yok. Bir de direk çekmek zorundaymışsınız. Ya da suyu sadece borularla taşımak yetmiyor. Bir de bu boruları atık su makinesine bağlamanız lazımmış. (Bkz:Ne hortumu kanalizasyon borularını bağladılar.) Bu tarz küçük gibi görünen şeyleri de yapamayınca oyun ilerlemiyor. Tabi biraz kurcalama biraz da internet yardımıyla bir şehri batırdıktan sonra ikinci şehrim olan Orman City ile gerçek bir başlangıç yapmış oldum.
cities skylines complete edition
Orman City
Burada bir parantez açmak istiyorum. Ne yazık ki internetteki Türkçe kaynaklarda yaşadığım sorunlara çözüm bulmam bir hayli zor oldu. Zaten kaynakların bir çoğu video. Videolar da 40-50 dk oluyor. Ara ki o videoda bulasın çözümü. Ben de bu böyle olmayacak diyip yaşadığım sorunlar hakkında kısa yazılar yazma kararı aldım. Ara ara atmış olurum bu yazıları da buraya.
cities skylines paris
Mübarek Paris mi olacan sen :) Ortada Eyfel Kulesi yok onun yerine üniversite diktim. Eyfel Kulesi açılsın dikeriz onu da.

                Oyuna başladığınızda yapabileceğiniz 3 ana bina var. Konutlar, mağazalar ve endüstiriyel binalar.  Oyunda nüfus arttıkça hastahane, polis karakolu gibi yeni binalar da geliyor. Yeni binalar demek yeni sorunlar demek. Her şey yolundayken bir anda bir açılıyor çöp özelliği. Tüm halk başlıyor evimizi b.k götürüyor diye ağlamaya. Mecbur azıcık bütçenle çöplük yapmaya çalışıyorsun. Bakalım benim nüfus daha çok artmadı ben de ama temkinli gidiyorum. Hızlı büyümeden sorunlara çözüm bula bula gitmeye çalışıyorum.
                Halkınızın görüşlerini atılan twitler ile öğrenmek hoş olmuş. Keşke bu twitlere cevap da yazıyor olsaydık ne de olsa sosyal medya aktif olan bir belediye başkanı diğer seçimlerde de seçilme ihtimalini arttırabilir. :D
            Çok sevemediğim şey ise oyunun müzikleri olmuş. Niye gerilim müziği koyuyorsunuz ki? Koyun eğlenceli bir şey. Bu konuda Simsin müziklerini beğeniyorum örnek almalılar bence.
                Neyse ilk izlenim yazısı olduğu fazla lafı uzatmayacağım. Bundan sonra bir kaç yazı görebilirsiniz blogta Cities Skylines ile ilgili. Eğer yaşadığınız bir sorun varsa ya da oyunla ilgili bir tavsiyeniz varsa aşağıya da yorum olarak yazabilirsiniz. Hepinize bol oyunlu günler dilerim.

Blogumun instagram hesabını takip etmek istersen buraya tıklayabilirsin.

Yorum Gönder

0 Yorumlar