Bir ayda nasıl 10.000 görüntülenme aldım? - Ahmed Yasir Orman

Bir ayda nasıl 10.000 görüntülenme aldım?

 

30 günlük veri

Son zamanlarda siteye gelen ziyaretçi sayısı artınca böyle bir yazı yazma vaktimin geldiğini fark ettim. Belki bir çoğunuz bir ayda 10.000 görüntülenme az değil mi diye düşünebilir. Evet az gözükebilir ama Türkiye’de son 10 yılda Youtube’un zirve yapması ile birlikte blog işi öldüğü için benim gibi amatör kişiler için 10.000 görüntülenme çok iyi. Her gün ortalama 300 görüntülenme almak da öyle kolay bir şey değil. Eğer bir gün siz de bir blog açarsanız ne demek istediğimi anlayacaksınız.

Yazın…

     Öncelikle görüntülenme sayınızın artmasını istiyorsanız yazmak zorundasınız. Ve yazarken de öyle maddi bir beklentiniz olmamalı. Çoğu kişi sanıyor ki hemen yazmaya başlayacağım ve paralar gelmeye başlayacak. Yok öyle bir şey. Ben 5 seneye yakındır yazıyorum hala elle tutulur bir şeyler kazanamadım. O yüzden kazanç işini ikinci plana atacaksınız ve yazmaya başlayacaksınız. Öyle arada yazarım gibi düşünürseniz de pek gelişim sağlayamazsanız. Ben de pandemiye kadar yazı yazmayı neredeyse bırakmıştım. Ama pandemi ile birlikte eve kapanınca yine yazmaya başladım ve bana geri dönütü çok güzel oldu. Yazılarım Google’da üst sıralara çıkmaya başladı ve hızla görüntülenmelerim arttı.

                Aşağıdaki grafikte de bu artışı net bir şekilde görebilirsiniz.

Tüm zamanların verisi


Özgün olun…

     Tabi yazarken özgün olmak çok önemli. Öyle başka yerden araklayam kafasıyla girerseniz hiç girmeyin. Google algoritması bu gibi durumları çok iyi anlıyor. Ve de kopya içerik koymanın suç olduğunu da unutmayın. Kötü olsun ama özgün olsun. Bu husus çok önemli.

     Bunun yanı sıra yazdığınız yazıya emek harcayın. En az yazınızın üstüne 1 saat durun ki ortaya bir şeyler çıksın. 10 dakikada yazacağınız yazıları okuyanlar muhtemelen zaten yazdıklarınızı biliyor olacaktır. O yüzden yazmadan önce konu ile ilgili araştırmalar yapın. Farklı insanlar ne demiş bakın. Böyle yaparsanız ufkunuz açılacak ve daha zengin içerikli yazılar ortaya çıkarabileceksiniz.

     Bunun yanı sıra yazacağınız yazınızın konusu hakkında internette çok içerik olmamasına dikkat ederseniz güzel olur. Tabi bunu yaparken de hiçkimsenin araştırmayacağı bir konuda da yazı yazıp da bu yazınıza ilgi beklemeyin. Örnek verecek olursam Ağustos 2016 yılında ünlü belgeselci Bear Grylls’in “Hayalet Uçak” isimli bir kitabı çıktı. O zaman bu kitabı incelemem için bir yer bu kitabı bana gönderdi. Ben de bir ay sonra Eylül ayında kitaba inceleme yazıp sitemde yayınladım. Daha yeni bir çıkmış bir kitaba yazı yazdığım için internette daha bu kitap hakkında çok içerik yoktu. Bu sayede yazım çokça okundu ve Google’da üst sıralara çıktı. Şuan Google’a “hayalet uçak bear grylls inceleme” yazarsanız yazım Google’da ilk sayfada çıkacaktır.

                Başka bir örnek daha vereyim. Eylül 2017’de İşletme Yönetimi dersi için Moova Süthakkında bir ödev hazırlamıştım. Hadi sitede de yayınlayayım dedim. Meğer Moova süt battıktan sonra internete battığı ile ilgili haberler dışında pek içerik girilmemiş. Bu sayede benim yazım bir anda üst sıralara çıktı. Şuan Moova Süt yazınca yazım ilk sayfada çıkıyor. Kim bu batan şirketi aratıyor ki demeyin. Dur ya bu markaya ne olmuş deyip aratan insanlar oluyormuş. Hatta böyle bir yorum da aldım.

Zorla yazmayın, kendiniz olun

                Unutmayın bu yazılarınızı insanlar okuyacak. Zorla yazıp, yazarken eğlenmediğiniz bir yazıdan muhtemelen başkaları da eğlenmeyecektir. O yüzden bu işi severek yapmaya çalışın. Yaparken de kendinize has kelimeleriniz, cümleleriniz olsun. Karşı tarafa samimiyetinizi ve sıcaklığınızı geçirmeye çalışın ki okuyan kişi yazınıza bağlansın ve diğer yazılarınızı da okuma ihtiyacı duysun. Bu konuda bir yazımla örnek vereyim. “Mount and Blade Bannerlord evlilik nasıl yapılır?” isimli yazımı ele alalım. Bu yazıda neler yaptım ben?

    1.        Yazı 1000 kelimeyi geçiyordu.
    2.       Oyun yeni çıkmıştı ve oyunu oynayanların merak edeceği bir konuydu.
    3.       Cümlelerimde özgün oldum.
    4.        Samimi bir dille yazdım.
    5.        Yazarken epey uğraştım ama çokça eğlendim.

İşte bu 5 maddeyi uygulayarak Google’da aratılınca ilk sayfaya çıktım. Sizde bu 5 maddeyi uygularsanız emin olun Google’da ilk sayfaya çıkarsanız. Tabi illa 1000 kelimeyi geçmenize gerek ama minumum 300 kelime olmalı ki Google ciddiye alsın. Aman he sakın fazla kelime olsun diye haber sitelerinin yaptığı gibi gereksiz soru cümleleri vs koymayın. Koyarsanız iyi küfür yersiniz görüntülenme alacam diye de gereksiz küfür yemeye de gerek yok.

                Çoğu insan bir gazla giriyor bu işe ama bırakıyorlar. Sanıyorlar bu iş çok kolay iş. Klavye başına geçeyim hemen yazı yazayım demekle olmuyor. Emeksiz yapılan bir işten pek hayır beklemeyin. Eğer emeksiz bir kazanç elde edilen yer varsa da mutlaka oraya şüpheyle bakın. Kesin arkasında bir gariplik vardır. O yüzden bu tarz yazıları sürekli araştırmak yerine şimdi oturun icraata geçin. Lafı uzatmadan “Bir ayda nasıl 100.000 görüntülenme aldım?” yazımı da bir gün yazmak dileğiyle herkese bol okumalı günler dilerim.

Aşağıda siz de bu konu hakkında fikirlerinizi yorum olarak yazabilirsiniz.

Blogumun instagram hesabını takip etmek istersen buraya tıklayabilirsin.

 


Yorum Gönder

0 Yorumlar