Askerden göz bozukluğu sebebiyle muaf olmak - Ahmed Yasir Orman

Askerden göz bozukluğu sebebiyle muaf olmak

  

asker göz muaf

Bu yazıda size askerlikte gözden nasıl muaf alınacağını anlatacağım. Ben ilkokul 3. Sınıftan beri gözlük kullanmaktayım. Hatta bundan önce de gözlerim bozukmuş ama gözlerimin bozuk olduğu geç fark edilmiş. Askerliği de gözlerim biraz daha bozulsun da muafiyet işi garanti olsun diye hep eğitim ile erteledim. Ama geçtiğimiz ocak ayında kaçağa düştüğüm ile ilgili mesaj gelince artık bu işlemi yapma zamanının geldiğini fark ettim. Kaçağa düşme sebebim yüksek lisanstan atılmamdan kaynaklı oldu. Eğer üniversiteden mezun olmadan kaydınız silinirse okul bunu anında askeriyeye bildiriyor. Tabi ben bunu böyle bilmediğim için 2 ocak 2024’te biten tecilimin geçtiğimiz eylül ayında bittiğini öğrenemedim. Eğer ki tecilim 2 ocakta bitmiş olsaydı yıl sonuna kadar kaçağa düşmemiş olacaktım. Çok lafı uzatmadan biz konumuza dönelim.

    Gözden muaf olmamız için her iki gözümüzün toplam bozukluğu 14 numarayı geçmesi lazım. Bunun için miyoplar bir astigmatlar ise yarım olarak sayılıyor. İki sene önce muayene olduğumda ise benim göz numaralarım şöyle idi:

Sağ: 7.00 numara miyop, 1.00 numara astigmat
Sol: 7.25 numara miyop, 0.75 numara astigmat

               Bu duruma göre 7+7.25+1/2+0.75/2=15.125 olmuş oluyordu. Tabi 14ü çok aşırı geçmediği için biraz tedirginlik vardı. Ya muaf etmeseler hem ceza ödeyecek hem de bedelli parası olan 182.000 TL’yi hemen ödemem gerekecekti.

Süreç nasıl ilerliyor?

       Öncelikle e devletten askerlik bölümüne giriyoruz. Burada size 10 dakika sürecek bir anket yapılıyor. Düzgün bir şekilde bu anketi doldurun. Eğer ki muaf olmazsanız ve bedelli yapmak istiyor olsanız da şu süreçte bir işlem yapmanıza gerek yok. Tüm işlemleri yaptıktan sonra sizi aile hekiminize yönlendiriyor. E-devletten aldığınız belge ile aile hekiminize gidip askerlik için muayene olmak istediğinizi söylüyorsunuz. Burada doktorunuza göz için hastaneye sevk etmesini söyleyin. Eğer demezseniz hastaneye sevk edilmeyeceğiniz için muafiyet alamazsanız. Doktorum beni Şehir Hastanesine sevk etti. Emin olmamakla birlikte 3 gün içerisinde hastaneye gitmelisiniz. Ben Cuma günü sağlık ocağına gitmiştim. Pazartesi de hemen randevu almadan hastaneye gittim. Siz de çok geciktirmeyin. Hastanede doktor baktıktan sonra  beni  sağlık kuruluna sevk ettiler. Orada da bir doktor baktı. Ardından 20 gün sonra için randevu verdiler. Randevu verdikleri gün gelip heyete çıkacaktım. Bu arada göz numaralarım da kontrol sonrası büyüdüğünü öğrendim.

Sağ: 7.50 numara miyop, 1.00 numara astigmat
Sol: 8.00 numara miyop, 1.00 numara astigmat         Toplam: 16.5

     Dedikleri gün hastaneye gittim. Muaf olmak isteyen neredeyse 100 kişi ile bekledik. Sırayla içeri aldılar. İçeri girince direkt göz numaramın büyük olduğunu bu sebeple muaf olduğumu söylediler. Benim de askeriyeye bir şey götürmem gerekmedi. Sisteme 1 hafta sonra düştü. Tabi bu sırada sağlık kontrolleri için 1 aylık süreyi geçirdiğim için sistemde o sıra yoklama kaçağı olarak gözüktüm. Polis tarafından bu sırada hiç çevrilmediğim için sorun olmadı. Yanımda sağlık kuruluna sevk edildiğimle ilgili evrak vardı. En kötü onu gösterirdim. Muaf olduğum için cezalarda otomatik siliniyor. Mis gibi de çürüğümü almış oldum. Askerde 182.000 TL verip tuvalet temizleme derdinden kurtulmuş oldum.

     Anlayacağınız üzere çok tedirgin olunacak, uğraştıracak bir durum yok. Sizin de eğer gözleriniz muafiyete uygun ise çok geciktirmeden olun derim. Şuan muaf olduğum için de artık gözlerimi çizdirebileceğim. Periyotlar halinde kontrol gibi bir durum olmayacak.

Yorum Gönder

0 Yorumlar