CMK boykotu ne kadar işe yarıyor? - Ahmed Yasir Orman

CMK boykotu ne kadar işe yarıyor?

   

Bildiğiniz üzere 17 Ocak'tan itibaren Barolar tarafından CMK ücretleri düşük olması sebebiyle boykot yapılıyor. Bu boykot işe yarıyor mu diye soracak olursanız kısaca HAYIR diyebilirim. Gelin şimdi sebeplerine bakalım.
    
    İlk bakışta baktığımızda savunma mekanizması olan avukatların kendi haklarını da çok iyi savunacağı düşünülse de pek de öyle olmuyor maalesef. Terzi kendi söküğünü dikemiyor. En basit örneğiyle Temmuz ayında Türkiye'de neredeyse her sektörde ara zamlar yapıldı. İzmir'deki temizlik işçilerinden tutun da memurlara kadar. Zam alamayanlar çok güzel durumu protesto ettiler ve gerekli zamlarını aldılar. Ama bilin bakalım bu temmuz zammı kime yapılmadı! Tabiki avukatlara. CMK ücretleri artmamasını bırakın doğru düzgün gündem bile olmadı. Haliyle enflasyonla birlikte zaten sadaka parası olan CMK ücretleri bir hiçe dönüştü. İyi ücret alamayan avukatlar da ister istemez yaptıkları işteki performansı düştü. Hemen burada "Siz de her şeyi para olarak görmeyin. Kutsal bir görev yapıyorsunuz. İyi yapmayacaksanız almayın görev!" vs diyenler olacaktır. Böyle diyen varsa derhal sayfayı terk etsin. Avukatlık hayır kurumu değildir. Bedava veya ucuza iş yapılacak bir meslek hiç değildir. Sorumluluğu çok fazladır. Avukatların da para kazanması gerekir. Bir takım ihtiyaçları vardır, geçindirmesi gereken bir ailesi vardır. Sanarsın onca sene biz hayır işlemek için bu okumuşuz. Önce genç avukatlar olarak güzelce kazanalım sonra hayrımızı da yaparız. Konuyu çok da bulandırmadan biz yine konumuza dönelim.

    Temmuz ayında zam olmayınca da gözler Ocak zammına döndü. Ocak ayı geldi. 1-2-3 Ocak geçti. Resmi Gazete'de bir tık yok. Herhalde Bakanlık ile TBB sıkı bir pazarlık içinde bu sefer iyi bir zam gelecek diye düşünürken 13 Ocak'ta sadece %58,40'lık bir zam ile tarife açıklandı. Evet yanlış duymadınız sadece %58.40! TÜİK'in 2023 enflasyon oranı bile %64.77'ten bile az ve hepimiz gerçek enflasyonun 2023'te %100'ü geçtiğini de biliyoruz. Burada amaç avukatlığı ve adil yargılanma hakkını değersizleştirerek hukukumuza darbe vurmak mı! Artık amaç ne bilmiyorum ama birinin düşmanı bile olsa şu zam oranı daha fazla olurdu. 

Baroların tarife sonrası reaksiyonu

    Barolar bu tarifeden sonra sosyal medya hesaplarından açıklamalar yaptılar. Baroların en sevdiği şeydir zaten bu açıklamalar. Sürekli bir açıklama olur. Sözün bittiği yer denir ama hiçbir sonuç alınamaz. Burada da oturuldu konuşuldu ve CMK sistemini yavaşlatma boykotu yapılması kararı alındı. Tabi ben size Bursa Barosu'nda olanları anlatacağım. Bazı barolar farklı reaksiyon almış olabilirler. Hele ki 2 numaraları barolar bu tarifeden çok memnunmuş gibi açıklamalar yapmışken tüm avukatlar maalesef hem fikir olamadılar. Allah kimseyi çıkarları için şu komik tarifeyi savunacak hale düşürmesin diyelim. Neyse sonuç olarak yavaşlatma eylemi yapılacaktı. Bu yavaşlatma eylemine göre sistem direkt avukat atamayacak öncelikle memurun talebi CMK servisine gidecek ve CMK servisi de kendi atama yapacaktı. Yani 5-10 saniyede atanan avukat 1-2 saatte atanmış olacaktı. Yani anlayacağınız tamamen kapatarak değil bezdirerek boykottan sonuç alınmak isteniyordu. Tabi burada özverili avukatlar da CMK sistemlerini kapatarak boykota kendileri de destek verebilirdi. Ama bu yapıldı mı? Hayır. Evet bazı avukatlar destek oldu ama destek olmayan da bir hayli fazlaydı. Hadi genç avukatları anlarım ama sistemde 50 yaş üstü dinazor avukatların CMK açtığını görmekteyim. Yahu kardeşim bu ne hırstır! Mezara mı götüreceksin parayı? 3 kuruşluk CMK ücretine mi kaldın? 1 ay sabredemiyor musun? Akıl alır gibi değil. Genç avukatları burada bir kenara koyuyorum tekrar söylüyorum. Mecburiyetten yapıyorlar. Ama şunu da demek isterim bu boykot sürdüğü sürece ne bakanlıktan para gelecek ne de bize CMK servisi yaptığımız işler için evrakları getirmemizi isteyecek. 

    Bakanlık aralık ayı ödemelerini hala yapmadı. Muhtemelen siz böyle yaparsanız ben de size sopa gösteririm diyor. CMK servisi de şuan atamalarla uğraştığı için evrak almakla uğraşamayacak kadar yoğun. Kaldı ki şuan evrak da alamazlar. Eğer boykot işe yarar ve ücretler artarsa diye de mecburiyetten bekletiliyor. Ama olan yine bize oluyor. Ocak ayının başında yaptığım işlerin evraklarını hala veremedim. Muhtemelen ücreti en erken Haziran'da alırım. Yani anlayacağınız paramız enflasyonda yine iyice ezilmiş olacak. 

    Boykot en fazla, puanı yüksek olup normalde iş alamayacak kişilere yarıyor. Benim puanım 9200. İstersem şuan açsam iş gelir. Ama açmıyorum. Bu sırada puanı 14000 olan avukat da normalde zaten iş gelmeyecekti hazır şu boykot sırasında açayım da iş gelsin diyerek sistemi açıyor ve iş ona gidiyor. Ne yazık ki avukatlar olarak hiçbir şekilde birlik olamıyoruz. Biz kendi hakkımızı birlik olup savunamayacaksak kim savunsun bizi? Umarım aramızdaki çürük elmalar en kısa zamanda elenir de mesleğimizin onuru, saygısı olması gereken yere tekrar gelir. 

    Son olarak 9 şubatta Bursa 19. Asliye Ceza Mahkemesi Ocas sistemi üzerinden müdafii ataması yapılamaması sebebiyle suç duyurusunda bulunmuş. Her ne kadar bu durum üzücü olsa da boykotun dikkat çekmesi açısından güzel bir şey. Ücretler artmadığı sürece boykoto devam diyelim. Umarım sistemi de tamamen kapattığımız bir evreye de geçeriz diyerek yazıyı burada son veriyorum. İyi boykotlar.


Yorum Gönder

0 Yorumlar