Ales (Mayıs 2018) nasıl bir sınavdı? - Ahmed Yasir Orman

Ales (Mayıs 2018) nasıl bir sınavdı?

2018 ales

Dün itibariyle ilk Ales sınavıma girmiş oldum. Aşırı bir bilgim olmasa da size biraz olsun tecrübelerimi aktarmaya çalışayım. Sistem geçen aylarda değişti ve bu sınav yeni sistemde yapılan ikinci sınav. Yeni sistemde 50 sözel soru, 50 sayısal soru var ve sınav ücreti 100 lira. Yani her soruya 1 lira vermiş oluyorsun. Sınav süresi de 150 dakika. Tüm öğrenciler de aynı soruları çözüyor. Bunu diyorum çünkü sınava girerken bile hala bunu bilmeyip sınav öncesi sınıfta bir kişi hangi bölümleri çözmesi gerektiğini sordu. Sürekli sistemin değişmesine laf etmeden önce kardeşim sınava girmeden keşke bir googlelatsaydın yahu. Bu nasıl bir rahatlıktır? J
                Neyse biz gene konumuza dönelim. Eşit ağırlık için her iki bölümün katsayıları aynı ama sayısal ve sözel için katsayılar değişiyor. Sınavın geçerlilik süresi 5 yıla çıkarıldığı için öylesine bir gireyim dedim. Sözde kitap da almıştım az çalışmak için ama son gün bir iki soru çözmek dışında pek bir şey yapmadım. Şunu diyebilirim ki sınav Pegem’in ya da Yediiklim’in denemeleri kadar kolay değildi. O yüzden bu denemeleri çözüp de kanmayın hemen.
                Sayısal testi
                Bu bölümde matematik ve geometri soruları görüyoruz. Tabi matematik sorusu olarak söylediğim soruların hepsi bildiğimiz mat1 değil. İlk sorular baya kolay üslü sayı, karakök, basamak soruları, problemlerden oluşuyor ama sonrasında 3-4 sorulu gruplardan oluşan zeka soruları (artık ismine ne derseniz) soruluyor. Bu sorulardaki mantığı iyi anlamalısınız aksi taktirde 3-4 sorunuz direk kafadan gider. Tabi bu anlama işini de hızlı yapmalısınız. Sonuçta süreyle de yarıştığınızı unutmayın.
                Görsel zekanızı test edebilmek için şekil soruları da vardı. Geometri de bildiğimiz çember, dikdörtgen, açı gibi sorular vardı. Bunların dışında 2-3 tane farklı tarz geometri sorusu da vardı. Şuan pek hatırlayamıyorum.
                Sözel testi
                Burada ise paragraf ve anlam soruları dışında iki soru kümesinden oluşan 8-9 tane mantık sorusu vardı. Size verilen bilgileri tam kafada oturtamazsınız direk 3-4 sorunuz gider. Örnek verecek olursam da 4 arkadaş kuruyemiş almaya gitmiş, şu iki arkadaş kayısı almayacağına göre şu iki arkadaş da incir alması gerekeceğine göre şu arkadaş hangi kuruyemişi almıştır gibisinden. (Siz ne dediğimi anladınız.) Ben bu iki soru öbeğinden birisini iyi anladım ama diğerini tam yapamayınca 2-3 soru kafadan gitmiş oldu. Biraz sizin yeteneğinizden çok o sıradaki ruh halinize ve şansınıza da kalmış bir şey bu soruları yapabilmek. Muhtemelen çoğu aday bu soruları sallamasyon yapmıştır.

                Genel Değerlendirme
                Sayısalda 34 soru işaretledim. İşlem hatası vs yapmadıysam 30 net gelir gibi geliyor. Sözel bölüm için ise pek bir şey diyemiyorum. 47 soru işaretledim ama pek de çözdüklerimden emin değildim.  Sınav süresi hem yetti hem yetmedi. Biraz daha zaman olsa tabi sayısaldaki boş sorularıma daha fazla bakabilirdim. Yetiştiremeyen çok arkadaş olmuş. Ben de yetiştiremeyeceğim stresiyle bir sözele bir sayısala geçerek çözdüm. Biraz daha süre verilse laf etmezdim ama sınav 150 dakikada da çözülebilecek nitelikteydi.
                Bu arada paragraf sorularında ki konularda baya ilgi çekiciydi. Kırık kalp sendromu, Sherlock Holmes, mikro kameralar… Bir paragraf sorusunda ise sonradan değiştirilen şıkkın %kaç doğru çıktığı ile ilgili bilgi veriyordu. Adeta sınavda Ösym bizi tereddüte düşürmeye çalıştı bu soruyla.
                Bu sınavda şunu gördüm ki 90 puan üstü yapabilmek için biraz pratik yapmak gerekiyormuş. Tabi şunu da belirteyim matematik bilgisi sıfır olup da bu sınava girecek varsa da Allah kolaylık versin. İşi baya zor. Belli bir yaştan sonra da öğrenmek de kolay olmuyor. Ne kadar çalışsa da sayısalda belli bir netin üzerine çıkamayacaktır. Tabi sözelciler şimdi ben niye bunu çözüyorum ki adaletsizlik ama diyebilir. Ben buna katılmıyorum sonuçta sen bir tek çözmüyorsun senin rakiplerin de çözüyor. İkinci olarak da sorular direk matematik sorusu değildi. Kişinin pratik zekasını, görsel hafızasını vsde ölçüyordu. Açıkçası akademisyen olacak birisi biraz olsun bu soruları yapabilmesi gerek diye düşünüyorum. Tabi şunu da unutma sayısalın katsayısı sözelde düşük. O yüzden fulle sözel bölümünü kafan rahat olsun.
                Neyse yahu lafı fazla uzatmışım. Tüm giren arkadaşlara geçmiş olsun diyorum. Umarım istedikleri puanları alırlar. 
Not: Sınav 8 Haziran'da açıklanacak.

Blogumun instagram hesabını takip etmek istersen buraya tıklayabilirsin.

Yorum Gönder

0 Yorumlar