Hukuk Fakültesi ile ÇAP yapmak 2 - Ahmed Yasir Orman

Hukuk Fakültesi ile ÇAP yapmak 2

 

Uludağ Hukuk fakültesi
Merhaba arkadaşlar yine bir çap yazısı ile beraberiz. Bu yazıyı yazmamın sebebi önceki yazıların üzerinden epey zaman geçmesi ve de bana sosyal medya hesaplarından bu konu hakkında çokça soru gelmesi. Yazı epey ilgi görünce devamını yazayım dedim.
Hukukla çap yazmak isimli ilk yazımı 26 Nisan 2018 yılında yazmışım. Yani hukuku okuduğum ilk yılda yazmışım ve de diğer yazı olan Hukukla çap yapmak yazısına gelen sorular isimli yazıyı da 27 Temmuz 2019 yılında yazmışım. Bu ikinci yazıyı yazmamın sebebi de bana gelen benzer soruları burada yazayım ki aynı sorular tekrar tekrar sorulmasın. Tabi şöyle bir sıkıntı oldu. İlk yazımı okuyanlatrın bir çoğu ikinci yazıyı daha okumadan bana hemen mesaj atmaya çalışıyor. İlk yazıma son 24 saatte 235 görüntülenme gelirken ikinci yazıya ise sadece 26 görüntülenme geldi. Burada biraz çap yapmak isteyen arkadaşlara kızacağım. Yahu daha iki yazıyı baştan sona okumaya bile üşeniyorsanız pek sizin okuma aşkınız yoktur demektir. Öncelikle bu durumu oturun sorgulayın derim. Her şeyi videolardan öğrenmenize gerek yok unutmayın yazı diye bir şey de var. :) Neyse siz benim kızdığıma bakmayın. Siz yine de istediğiniz zaman bana yazabilirsiniz.

Şuan ne yapıyorum önce onu anlatayım. İşletme bölümünü bu yıl 3.56 ortalama ile bitirdim. Hukukla çapa başladığım yıl ganom 3.68 idi. İşletme bölümüne haliyle çok ağırlık veremesem de düşe düşe bu kadar geldi. Tabi bu biraz benim umursamazlığımdan oldu. Örnek veriyorum çakışan dersimden dolayı işletmedeki sınavı mazarete bıraktım. Ağır geçen final haftasından sonra da oturup mazerete çalışmak zor geldiği için bazı sınavlarda harf notlarım bir tık düşük oldu. Ama bana yazanların çoğunda görüyorum ki hukukla çap olsunda ana bölümümün ganosu önemli değil mantığı var. Böyle düşünen varsa sıkıntı yok. Sadece ana bölümünüzün yanosunu (gano da olabilir) 2 dönem üst üste 2.50 altına düşürmeyin yeter. Bu ortalamanın altına düşürmeniz de imkansız gibi bir şey zaten. 
Hukuk Fakültesinde şuan 4. Sınıfa geçtim ve ganom 2.96. İlk sene maalesef üstten ders vermedikleri için sadece 4 ders alabildim. O yıl üstten ders alabilseydim muhtemelen şuan biterdi hukuk da ama olmadı. Yine de ders yükümü hafifleteyim diye üstten ders aldım. Şimdi de yaz okulu yapıyorum. Seneye 5 tane dersim kalıyor sadece. O dersleri de geçtim mi mezunum inşallah. Zorllandın mı diye sorarsanız da evet zorlandım. Biraz daha fazla çalışmak durumunda kaldım. Bazı sınavlarda sabahladım ama değdi mi derseniz tüm samimiyetimle değdi diyebilirim. İyiki yapmışım. Her iki bölümün derslerinin hepsine de eksiksiz gitmeye çalıştım. Devam zorunluluğu yok gitmeden de yapabilirsiniz.
Şuan da Mali müşavir olan babamın yanında işe başladım. Bakalım seneye mezun olunca avukat olmasam bile avukatlık stjını yapmayı düşünüyorum. Artık ondan sonra yoluma bakalım. Neyse bu kadar kendimden bahsetmek yeter herhalde.


Ösym’nin belirlediği hukuk barajı çap için de var mı? 

Bu soruyu haklı olarak soran arkadaşlar oluyor. Uludağ’da şu ana kadar çap için sadece ganoya baktılar. Bundan sonrası için bir şey diyemem ama dün öğrendim mesela Süleyman Demirel Üniversitesi’nde hukuk barajına da bakıyorlarmış. Bunları okulları arayıp öğrenmeniz gerek. Hep şu ana kadar demeye çalışıyorum çünkü seneye için kurul toplanır farklı bir karar alır ona bir şey diyemem. Yani seneye kesin açılır mı kontenjan çap için sorusuna da net konuşmam ama şunu diyebilirim. Uludağ’da 3 yıldır hukukla çap var. Bir iki öğrenci dışında çap yapan diğer arkadaşlar çok başarılı oldular. Okul bunu da gözetip devam ettirecektir. 3 yıldır aralıksız başvuru alıyorsa niye bundan sonra da almasın ki? Ve de bunu aşırı dert etmeye gerek yok sonuçta. Kimse alınmaca gücenmece yaşamasın ama bu yola girmek istemenizin sebebi hukuk kazanamamış olmanız. Yani alternatif yollar arıyorsunuz. (He biri çıkar ben zaten hukuk kazanıyorum ama bu şekil çap yaparak hukuk okuyacağım derse de bir şey diyemem. Böyle diyen de yoktur sanırım.) Bu ihtimal olursa diye bu yola gireceksiniz.


Eyvah Hukuk/çap olmazsa ben biterim!

Çoğu kişide görüyorum ki hukuk okumayı hayat memat meselesi olarak görüyorlar. Olmazsa hukuk sanki hayatın sonu imiş gibi bakıyorlar. Bu bakış açısı ile de İibf’den bir bölüm yazarken sanki İibf öğrencisi değilmişçesine takılıyorlar. Kimse kusura bakmasın öncelikle İibf’de çap yapmaya gelecek kişi İibf öğrencisi olduğunu kanıksayacak. Sen daha hukuk öğrencisi değilsin. He ganonu yüksek tut hukuk kazan, o zaman İibf’yi kötüle o zaman. Zaten bu kafada gelenlerin bir çoğu okudukları bölümleri sevmiyorlar. Sevmediğin bir şeyde de başarılı olmak sizce ne kadar olasıdır? Bundan dolayı önce okuduğunuz bölümden zevk almaya çalışın. Ders çalışmayı sadece çap için değil kendinizi geliştirmek için de yapın. Bu şekilde yaparsanız başarı ihtimaliniz fazlasıyla artacaktır.
Dünyaya dümdüz geldim ama hukuk okumak istiyorum!
Üniversite yaşamına kadar ne doğru düzgün kitap okumamış ne dizi/film izlemiş ya da herhangi bir şeyde kendini geliştirmemiş insanlar lütfen hukukla çap yapma fikrine girme gibi bir hadsizliğe düşmesin. Kusura bakma sen gelsen de zaten yapamazsın zaten haketmiyorsun. Yahu bu yaşa kadar gelmişin sadece akşamları Survivor izleyerek hayatını geçirdiysen sen asgari ücretli bir iş hakediyorsun. Sakın oturup ülkeyi kötüleme, sınav sistemine laf etme. Hele bu yıl girenlerden ağlananları görüyorum. (2020 yks). Bahaneleri ise pandemi dönemine geldik, dershane kapandı yapamadık. Sıralamasını soruyorsun 700 bin diyor. Yahu açayım bakayım dedim sorulara. Ösym pandemi dönemi diye öyle kolay sormuş ki. YKS matematikte en az 20 soru kalem oynatmadan çözülüyor. Öyle sorular var ki ortaokul bilgisi ile yapılır. Senin bahane sunmaya hakkın yok. Bu arada kötü yapmıştır ama öz eleştiri yapıyordur, sisteme laf etmiyordur ve de kendini biliyordur. Böyle kişiye laf etmem asla.

Kaç gano ile alıyor?

Geçen yazımda yazdığım 5 bölümün her bölümün her birinden bir kişi alınıyor hukukla çapa. Her bölümden bir kişi olduğu için de haliyle epey yüksek oluyor. En azından 3.50 üstü ganonuz olmalı ki bir şansınız olsun.

Ya çap olmazsa

Arkadaşlar çap olmazsa dünyanın sonu değil unutmayın. Önemli olan sizin mutlu olmanız bu hayatta. Eğer kesin hukuk okumalıyım diye sürekli stres altına girecekseniz boş verin. Üniversiteden, derslerden zevk almaya bakın, okulda kulüplere kaydolun. Üniversiteyi yatarak, ya da kafe/kahve köşelerinde geçirmeyin. Emin olun Uludağ üniversitesi çok iyidir. Hocalarımız öğrenci yanlısıdır ve bir çoğu alanlarında uzmandır. Onları bilgi alma konusunda zorlayın. Kendinizi sürekli geliştirmeye çalışın. Çap olmazsa eğer mutlaka erasmus ile yurt dışına çıkın. Eğer bunları yaparsanız İibf mezunları işsiz kalıyormuş klişesinden uzaklaşmış olursunuz. Eğer parmakla gösterilen biri olursanız işsiz kalmazsanız. Sadece kendinize çok iyi yatırım yapmaya bakın. 
Çok da lafı uzatmadan yazdıklarımı toparlayayım. Sakın olaki sırf çap için hiç sevmeyeceğiniz bir bölümü yazmayın. Mantık şu olmalı: Ben bu bölümü yazıyorum. Çap olursa hukuk okuyacağım olmazsa da kendi bölümüme odaklanıp en iyi şekilde bitirmeye çalışacağım. Bu düşüncede olacaksanız eğer yazın. Çünkü pesimistik de görünmek istemem ama olmama ihtimali epey yüksek. Bakalım ne kadar sabrınız yüksek olacak? Nisan ayında havalar ısındı mı oturup ders çalışabilecek misiniz? Ya da en ufak bir talihsizlikte diğer sınava mı odaklanacaksınız yoksa bahaneler mi üreteceksiniz? Bu tarz sorulara en iyi kendinizi siz bileceğiniz için şimdiden cevap vermeye çalışın ona göre tercihinizi yapın. Sakın ama gözünüz korkmasın. Çap için 24 saat çalışmam mı gerekiyor. Hiç öyle bir şey yok. Ben ilk yıl hiç bir sınav için sabahlamadım bile. Sadece derslere gittim ve düzenli çalıştım. Sosyal yaşantımdan da hiçbir şekilde taviz vermedim. Siz de böyle yaparsanız başarıyı yakalayabilirsiniz. Unutmayın tüm her şey sizin elinizde? Durma kalk ve kendin için çalışmaya başla! 

Blogumun instagram hesabını takip etmek istersen buraya tıklayabilirsin.

Yorum Gönder

0 Yorumlar