İşte Bu Benim Masalım - Exxen dizisi inceleme - Ahmed Yasir Orman

İşte Bu Benim Masalım - Exxen dizisi inceleme

İşte bu benim masalım aleyna tilki
   Geçtiğimiz ay Acun Ilıcalı Exxen platformunu yayın hayatına geçirdi. Genel olarak Youtube içeriklerinin çakması olarak görülen bu platformun hitap ettiği kitle de gördüğüm kadarıyla daha çok gençler ve çocuklar. Aleyna Tilki’nin başrolünde olduğu “İşte Bu Benim Masalım” dizisinin hitap ettiği yaş kitlesi de 18 yaş altı gençler. Şimdi gelin bu dizinin incelemesine başlayalım. Tabi başlamadan direkt diyeceksinizdir, sen ön yargılı yaklaşıp ağır eleştirilerde bulunmuşsundur diye. Bu ön yargınızda haklısınız da ama elimden geldiğince objektif bir şekilde fikirlerimi yansıtacağım sizlere.

   Dizinin ender hoşuma giden şeylerinden biri süresi oldu. Sadece 40 dakika sürüyor bir bölümü. Geçen Akıncı’yı izlesem mi dedim de 2 saati geçen bölümlerini görünce direkt vazgeçtim.  İşte Bu Benim Masalım’ı da 40 dakika görünce ne kaybederim ki izleyerek diyerek yayınlanan 3 bölümü de izledim. Dizide yapılmak istenen şey güzel. Türk yapımı bir gençlik müzikal dizisi çekilmek istenmiş. Aynı Glee dizisi gibi. Ama sorun şu ki dizi pek de Türk yapımı gibi olmamış. Dizideki lise tamamen bir Amerikan dizisini andırıyor. Yahu diziyi ABD’nin bir eyaletinde çekmiyoruz. Türkiye’de İstanbul’da çekiyoruz. Elbette çok çok gerçekçi bir lise ortamı beklemiyoruz ama biraz da gerçekçilik olsaydı keşke. Mini etek giyen güzel kızlar, ful kaslı basketbol oynayan erkekler… Allahtan Amerikan futbolu oynatmamışlar. Yahu okulda futbol oynayan kimse yok. Türkiye’de genel olarak futbol oynanır ama nasıl oluyorsa dizide yok. Basketbol oynayanların da dersleri falan yok zaten. Tüm gün sahada antrenmandalar. Okula kırmızı halıda yürüyecekmiş gibi giyinip gelen kızlar var bir de. Hele Kötü karakter Elit’in yanından ayrılmayan iki kızdan birisi düğünde bile giysen iddialı olacak bir topuklu ayakkabı ile okula geliyor. Yahu lise burası lise! Hani burada okuyoruz falan. Üniversitede görürsün bu tip giyinen kişileri ama lisede ne alaka? Giysinler Converse tamam işte. Fazla abartıya gerek yok. Üniversitede de İİBF bölümlerinde sadece sınav zamanları görürsün bu kişileri. Derslerde göremediğimiz bu ablalarımızı tak tak ses çıkardıkları topukluları ile tanırsın. Neyse işte bu tipte birinin lise dizisinde liseli olarak işi ne? Tekrardan soruyorum.

   Dizinin kurgusunda da sıkıntı var. Dizideki olayımız şu. Aleyna Tilki çok iyi şarkı söyleyen biri ama sahne korkusu var. Okula yeni gelen Cemal Can  Canseven de bu korkusunu yenmesi için uğraşıyor. Bu ikisinin karşısında da okulun kötü kızı Elit ve 2 yardakçısı var. Buraya kadar sorun yok. Oturup bunu da eleştirecek halim de yok zaten. Gençlik dizisi işte ama olayların işleniş tarzı çok mantıklı değil. Dizi kendi içinde biraz daha mantık çerçevesine oturtulmalıydı. Mesela ilk bölümde Elit, Aleyna’ya şantaj yapıyor ve karşılığında Aleyna’dan sahneye çıktığında karşı taraftan şarkı söylemesini istiyor. Yani Elit Aleyna’nın sesiyle playback yapacak ve karşısında izleyen hocaların hiçbiri bunu fark etmeyecek. Dizi bu ne olacak deseniz de dizinin kendi içinde de bir mantığı olmalı. Evet kötü kız şantaj yapacak ve karşılığında bir şey alacak ama bu biraz mantıklı bir şey olmalı. Dizideki gibi bir durum olmamalı.

   Dizideki oyunculuklar da o kadar iyi değil. Yahu dizinin 2 başrol oyuncusunun da asıl mesleği oyunculuk değil zaten. Bu bile oyunculuklar hakkında ipucu verecekler. Hele konuşmaların yapmacılığı ise üst düzeydi. Diyalogları kim yazmışsa oturup bir kendi yaptığı işi sorgulasın. Belki bu iş ona göre uygun bir meslek değildir.

   Bir diğer nokta da dizide neredeyse hiç dersle ilgili bir şey gösterilmiyor. Bu yüzden arada dizinin lisede geçtiğini unutabilirsiniz. Elbette gerçek hayattaki gibi hep ders olmayacak ama arada bir iki sahne gösterse miydiniz? Anladığım kadarıyla okulda herkes kendi halinde takılıyor. Hocalar da 100 100 verip her öğrenciyi geçiriyor sanırsam. Sonuçta kolej burası. Düşük not versen para veren aileler okulu basar değil mi? Şimdi bu diziyi izleyen küçük yaşta bir çocuk özenmeyecek mi bundan? Bunları görüp ben de bu tarz giyineceğim, okula sadece takılmak için gidip derslerle alakamı mesafeli tutacağım düşüncesine girebilir. Eğer gençler etkilenmez diyorsanız da yanılıyorsunuz. Gençler bal gibi de bu tarz dizilerden, ünlülerden, fenomenlerden etkileniyor. Onlar gibi olmak istiyorlar ve bu uğurda çaba gösteriyorlar ama ne yazık ki işin gerçek boyutu var. Gerçekle dizileri karıştıran çocuk da dizilerdeki gibi olamayınca mutsuz oluyor. O yüzden burada ebeveynlere çok iş düşüyor. Çocuklarına bir şeyleri yasak koymadan çok iyi denetleyebilmeli, gözlemleyebilmeli. Yanlış gördükleri durumlarda sert bir dille değil de daha tatlı bir dille uyarılmalı ve çocuğa doğru yol gösterilmeli. Bu şekilde yapılmalı ki çocuk yanlış yollara sapmasın.

   Dizide güzel diyebileceğim ender şeylerden biri de müzikleri oldu. Yani başrolünde şarkıcı olunca bu konuda başarılı işler çıkması da doğal zaten.

Sonuç

   Dizi izlerken sıkmıyor, ufak da olsa eğlenirsiniz. Ama bu eğlenme Youtube’ta basit bir video izlerken eğleneceğiniz bir türde eğlence. Şimdi oturup bu tarz bir eğlenceyi bir diziden niye bekleyeyim? Sonuçta izlenecek yüzlerce dizi varken ben niye bunu izleyeyim? Tabi gençler böyle düşünmeyecektir. Epey de diziyi seveceklerini düşünüyorum. Ama bu dizinin gençler tarafından fazla izlenip sevilmesi diziyi hiçbir şekilde iyi bir dizi yapmayacaktır. Sonuçta  günümüzde o kadar saçma insanlar fenomen olup saçma videoları seviliyor ki artık kalite izlenmeye göre ölçülmemeli noktasına geldi. Kız ekran karşısında bir atarlı söz söyleyip bir iki oynuyor. Aşağıda binlerce güzel yorum geliyor. Yahu bu kişinin ve buna benzer kişilerin yetenekleri ne? Sesleri mi güzel, elleri kalem mi tutuyor, güzel resim mi çiziyorlar? Yok, yok. Çoğunun elle tutulur bir yeteneği yok. Bu tarz insanların ünlü olmasına aklım, hayalim almıyor. Yahu en azından düzgün kurgular yapsalar. O da yok. Muhtemelen kendileri de yaptıkları videoların ne kadar ucuz olduğunu biliyorlardır ama maddi olarak getirisi olduğu için aynen böyle devam ediyorlardır. Sanatı sanat için yaparlarsa sonuçta ne kadar izlenecekler değil mi? Sanatı toplum için yapıp izlenmelerini üst seviyelere çıkarıyorlar.

   Diziye de dönecek olursak vasat bir dizi işte. İki haftada bir yayınlandığını da hatırlatayım. Yahu televizyonda bile haftalık yayınlanıyorken böyle bir platformda 2 haftada bir yayınlanması pek de mantıklı gözükmedi bana açıkçası. Bugün de 4. bölümü gelecekmiş.

   İnternetteki diziye yapılmış birkaç incelemeyi izledim. Aralarında güzel olanlar olsa da çok saçma şekilde eleştirenler olmuş. Yahu bir kişi dizideki Aleyna’nın annesinin ölmesini ele alıp gerçekte Aleyna’nın annesi ölmemiş ki deyip eleştirmiş. Dizi lan bu! Dizi! Elbet gerçek hayattan esinlenmeler olacak ama kurgu bu. Bu gördüğüm bir örnekti sadece. Bir şeyi eleştirirken de biraz tutarlı olmak lazım. Eleştirmek için eleştirince ortaya böyle komik eleştiriler çıkabiliyor. Neyse yahu lafı da sonuç bölümünde fazla uzatmayalım. Güzel dizilerle karşılaşmanız dileğiyle hoşça kalın.

Blogumun instagram sayfasını takip etmek isterseniz buraya tıklayabilirsiniz. 

Kapak tasarımı: Tolunay Kurttutar


Yorum Gönder

3 Yorumlar

  1. Gençlerimiz böyle diziler izlemesine karşıyım.

    YanıtlaSil
  2. https://www.imdb.com/title/tt13583468/?ref_=nv_sr_srsg_0

    YanıtlaSil