Evlilik birliğinin cinsel şiddet yüzünden sarsılması sebebiyle boşanma davası Yargıtay kararları TMK 166/1 - Ahmed Yasir Orman

Evlilik birliğinin cinsel şiddet yüzünden sarsılması sebebiyle boşanma davası Yargıtay kararları TMK 166/1

 TMK 166/1- Evlilik birliği, ortak hayatı sürdürmeleri kendilerinden beklenmeyecek derecede temelinden sarsılmış olursa, eşlerden her biri boşanma davası açabilir.

TMK 185/3- Eşler birlikte yaşamak, birbirine sadık kalmak ve yardımcı olmak zorundadırlar.

 Bu konu hakkında bir boşanma avukatından danışmanlık almak isterseniz aşağı yorum olarak yazabilirsiniz.

Yargıtay Kararları

-------------------------------------------

Eşlerin cinsel ilişki kurmalarına yönelik engellerinin bulunmamasına ve kadının kaçınmamasına rağmen cinsel ilişki kurulmamışsa erkek eşin kusurlu olduğu kabul edilmelidir.
"Mahkemece, "boşanmaya sebep olan olaylarda, taraflar ortak kusurlu" kabul edilmiş, buna bağlı olarak davacı-karşı davalı kadının tazminat talepleri reddedilmiştir. Taraflar, 09.08.2014 tarihinde evlenmişler, boşanma davası ise 27.02.2015, karşı boşanma ise 01.03.2015 tarihinde açılmıştır. Tarafların evlilikleri süresince sağlıklı bir cinsel ilişki kuramadıkları yapılan soruşturma ve toplanan delillerden anlaşılmaktadır. Davacı-karşı davalı kadında, cinsel ilişkiye engel olacak fizyolojik ve psikolojik bir rahatsızlık saptanmamıştır. Cinsel ilişkiden kaçınanın kadın olduğuna, ilişkin bir delil de mevcut değildir. Bu halde, sağlıklı bir cinsel ilişkinin gerçekleştirilememesinde, her iki tarafın da, cinsel ilişki kurmalarına yönelik fiziksel bir engellerinin bulunmaması halinde, davalı-karşı davacı erkeğin kusurlu olduğu kabul edilmelidir."
Y2HD, 24.10.2017, E. 2016/6232, K. 2017/11551

-------------------------------------------------------------

(Bu yazı Yargıtay 2. Hukuk Dairesi Başkanı Ömer Uğur Gençcan'ın "Aile Mahkemesi  Davaları" kitabından yardım alınarak yazılmıştır.)

Aile hukuku ile ilgili farklı konularda Yargıtay kararları okumak için buraya tıklayabilirsiniz.



Yorum Gönder

0 Yorumlar