2017'da okuduklarım, 2018 hedefleri ve biraz sohbet - Ahmed Yasir Orman

2017'da okuduklarım, 2018 hedefleri ve biraz sohbet

             
  Her yıl olduğu gibi bu yıl da bir yılın sonuna geldik. Her yıl olduğu gibi bu yıl da “Artık bu berbat yıl bitsin de yeni yıla girelim” gibi düşünen melankolik tipler Dünya’nın güneşin etrafında bir tam tur dönmesiyle her şeyin hallolabileceğini sanıyor. Böyle düşünenlere hemen spoilerı vereyim. Takvimler 1 Ocak tarihini gösterdiğinde gözlerinizi Alice Harikalar Diyarında açmayacaksınız. Gene aynı dünyada aynı sorunlarınızla baş başa kalacaksınız ve muhtemelen bir yıl sonra bugünlerde yine bu yıl da bitse artık diye söylenmeye başlayacaksınız. Bu kısır döngü yıllarca sürecek ve bir bakmışın hayat bitmiş ve bu dünyadan hiçbir şey yapamadan göçüp gitmişin aynı geçmişte yaşamış insanlar gibi. Eee o zaman Twitter’da 2017’ye değişik formatlarda sövüp de fav peşinde koşmak yerine hadi gelin biraz silkilenelim ve yeni yıla bomba gibi girelim ama dur bir dakika yoksa ben bu cümlemle yeni yıldan medet mi umdum?
                Tabiki de yeni bir yıla girerken hedefler koymak, önümüzdeki yıl şunları yapacağım demek güzel bir şey ama önceki yılda yapmadığımız bir şeyleri direk hedef olarak koymak çok da gerçekçi durmuyor. Mesela 2017’de hiç kitap okumamış bir insanın 2018’de her gün bir saat kitap okuyacağım demesi gibi ya da sınavlara son günü bile doğru düzgün çalışmayan birinin artık düzenli çalışacağım demesi gibi. Hadi ama sen de biliyorsun o derse düzenli çalışmayacağını o zaman artık kendini kandırmayı bırak ve geleceğe değil şimdiye bak. Bugünü en iyi şekilde geçirmeye çalışmalıyım felsefesinde ilerlersen zaten yarın da bir gün bugün olacağı için yarının da en iyi şekilde geçecektir. Neyse yahu hedef koyma işine bu kadar gömdüğümüze göre biraz 2017’de neler yaptığımdan bahsedeyim biraz da 2018’te yapacağım gerçekçi hedefleri söyleyeyim.
2016 yılını 37 kitap ve günde ortalama 27 sayfa ile kapamıştım. 2017 yılında ise az da olsa bu oranların üstüne çıktım ve geçen yıl yazdığım hedeflerime çok yaklaşmış oldum. Geçen yılki yazımda 51 kitap ve günde ortalama 40 sayfa okuma hedefi koymuştum kendime. Gerçekleşen sayılar ise 47 kitap ve günde ortalama okunan sayfa sayısı 29. Tabi bu verilere yarım bıraktığım kitapları koymadım. Belki yarım bıraktığım kitapları koysaydım biraz daha yüksek olurdu sayılar ama tam bitirmeden bir kitabı bu verilerin içine koymak pek de içime sinecek durum olmazdı. Artık 2018 yılında bu yarımları bitiririm de bir dahaki yılın verilerine yazarım bu kitapları. Şimdi gelelim 2018 okuma hedefime. 2018’de de önceki yılların artış oranına göre bir hedef belirledim ve 57 kitap ve günde ortalama 35 sayfa hedefi koyuyorum. Bakalım bu hedefe ne kadar yaklaşacağım. Bu arada 2017 yılında okuduğum kitapların listesine şuradan ulaşabilirsiniz:
                
               2017 yılını benim için özel yapan başka bir durum ise Hukuk Fakültesi ile çift anadal yapmaya başlamamdı. Bu duruma şimdi girmeyeceğim çünkü başka bir yazımda çift anadal ile ilgili tecrübelerimi sizlere aktaracağım. 2018’de derslerimle ilgili hedefim de her iki bölümde de ganoyu 3.50 üstünde yapmak olsun.
                Geçen yılki yazımda 2016’da bloğumu açtım demiştim. 2017’de de ise sonunda Ağustos ayında Google adsense başvurumu onayladı. Tabi ne kazanıyorsun diye sorarsanız hiçbir şey desem yeridir. Günlük ortalama kazancım 1.5 kuruş. Hadi 2018 hedefimiz de 3 kuruş olsun. :D
                Geçen yıl her hafta bir yazı yayınlama sözü versem de bu sözü yerine getiremedim ve bu yılı 21 yazı ile bitirmek durumunda kaldım. Tabi 21 yazı yazdıysam niye 52 yazı da yazmayayım ki düşüncesinden bu yıl da her hafta bir yazı yayınlayacağım sözü veriyorum. Hatta Barış Özcan’ın zinciri kırma takvimini indirdim ve orada işaretleyip bir dahaki yıl sizinle o takvimimi dolu bir şekilde inşallah paylaşacağım. Bu arada Barış Özcan’ın “2018'de Zinciri Kırma!” adlı videosunu izlemeyenler için linki bırakıyorum.
                Bir de bu yıl bloğumdaki yazıların yanında yazmaya başladığım kitabıma da ağırlık vereceğim. Umarım 2018 yılı içerisinde bu kitabımı da bitirmiş olurum.
                Geçen yıl bir yazım 3000 görüntülenmeyi geçecek hedefi koymuştum ama ne yazık ki bu hedef 2500’te kaldı ama yılmak yok bu hedefi bu yıl için 3500 olarak koyuyorum. Hatta şuan 45000 görüntülenme olan toplam görüntülenme de 2018 yılında 100000 görüntülenme olacak inşallah.
yasir bisiklet
Mayıs 2016

                

Ağustos ayından beri bodrumda tekeri patlak bir şekilde duran bisikletimi de artık tamir ettirsem iyi olacak. Tamir sonrası da gene düzenli bir şekilde bisiklet sürmeye başlarım.
Son olarak 2017'da okuduğum kitaplardan seçtiğim 15 kitabı listeyeyim. Bu listeyi gönül rahatlığıyla 2018 okuma listeniz yapabilirsiniz.
4. Tersine Dünya
5. Daha
6. Beni Onlara Verme
8. Dublörün Dilemması
10. Demokrasi Üstüne
11. Saatleri Ayarlama Enstitüsü
12. Siddhartha
13. Bitik Adam (Giovanni Papini)
14. Aldatmak (Paulo Coelho)

15. Kolay Ekonomi (Mahfi Eğilmez)

Geçen yılki yazımı okumak isteyenler buraya tıklayabilir.

Hala 1000kitap.com'a üye değilsen buraya tıkla.

Blogumun instagram hesabını takip etmek istersen buraya tıklayabilirsin.

Yorum Gönder

0 Yorumlar