%3 (Yüzde 3) dizi incelemesi - Ahmed Yasir Orman

%3 (Yüzde 3) dizi incelemesi


                Öncelikle diziyi izlemeyenler için spoilersız bir şekilde tanıtmaya çalışayım. Yüzde 3 bir netflix dizisi ve ben diziyi bir arkadaşımın tavsiyesi üzerine izledim. Böyle bir dizinin 2. Sezonunu bitiriyorken ve ilk sezonunun 2016’da yayınlanmasına rağmen benim duymamam ve İmdb’de çok az oylanıp ve çok da yüksek puan almaması açıkçası şaşırttı. Açıkçası La casa de papel gibi bir sürü mantık hatasının olduğu bir dizinin 8.7 puan alırken Yüzde üç’ün 7.5 puan alması açıkçası İmdb’nin de yavaş yavaş popüler kültürün esiri olduğunu düşündürdü. Tabi böyle yazıyor olmam yüzde üç’ü kusursuz buluyor manası bulunmaz. En son bu dizideki hataları da fazlasıyla söyleyeceğim. Şimdi biz tanıtımımıza geçelim.
                Eğer Açlık Oyunları, Labirent gibi yapımları sevdiyseniz bu diziden elbet izlerken zevk alırsınız. Olay şu: Dünya artık kurak bir hale gelmiş, ve her insana yetecek kadar yiyecek, su kaynakları yok. Bu yüzden açıklar denilen bir ada inşa ediliyor. Bu adada yok yok. Yeni teknolojiyle adeta baştan yaratılıyor ada ve insanların yaşayabileceği bir ortam oluşturulmuş oluyor. Tabi ada her insana yetecek kadar büyük ve yeterli kaynağa sahip değil. Bu yüzden bu adaya sadece şehirdeki %3 insanın girişine izin veriliyor. %3 insanın seçimini de her yıl düzenlenen ve ismine süreç adı verilen yarışmalarla yapıyorlar. Bu yarışmalara da sadece 20 yaşındaki gençler katılabiliyor. Yani bu adaya gidebilmek için insanların tek bir şansları var o da süreç. Süreci kaybederlerse ömür boyu karada kalmak durumunda kalacaklar.
                Yukarıda yazdıklarımı 6 ay önce yazmışım ve yazıyı burada yarım bırakmışım. Ben yine devam edeyim. Yukarıda yazdıklarımı sıcağı sıcağına yazdığım için çok güzel bir dizi olarak lanse etmiş olabilirim ama şuan düşününce dizi güzel ama o kadar da abartılacak bir tarafı yok. Diziyi dikkat çekici kılan en iyi nokta konusu. Yukarıda da belirttiğim için konuyu tekrar değinmeyeyim. 2. Sezonun yayınlanmasından sonra bir yıl geçmesine rağmen 3. sezon hala yayınlanmamış. Bununla ilgili pek bilgim yok. Umarım 3. sezonu da yayınlarlar. Dizinin sonunda 3. sezonun geleceğinin sinyali veriliyordu ama demek ki dizi beklenen ilgiyi göstermedi ki yapımcılar pek de 3. sezonu çekmek için yanaşmıyor.
Dizide epey hata olduğunu söylemişim ama şuan aklımda kalan sadece bir sorun var. Adaya kabul gören insanları kısırlaştırıyorlar. Bu durumu da ana karadaki insanlar bilmiyor ve bu adaya sadece %3 insanın gitmesine karşı olan bir örgüt var. Bu örgüttekiler bu durumu biliyorlar ve niye insanlara bunu açıklamıyorlar. Bu durum açıklanırsa adaya giderse çocuğu olamayacağını öğrenen insanlar adaya karşı besledikleri umutlarını nefrete dönüştürebilirlerdi ama örgüt böyle bir şey yapmıyor. Bu küçük bir sorundu aslında ama diğer sorunları pek hatırlamadığım için pek hatırlamıyorum. Yorumlarda siz bu sorunlardan bahsedebilirsiniz.
Lafı fazla uzatmadan diziye puanımı konusunun ilgi çekici olmasından dolayı bir puan arttırıyorum ve 9 veriyorum. İzlerken aşırı beklentinizi yüksek tutmadan izlerseniz beğeneceğinizi düşünüyorum.

Her tür bütçeye uygun hocalardan bire bir İngilizce ve diğer dillerden ders alabileceğiniz preply sitesine benim referans linkim ile kayıt olursanız size ilk deneme dersinizi % 70 indirim ile alacbileksiniz. https://preply.com/tr/?pref=NDUxNzc5Ng==

Yorum Gönder

0 Yorumlar