Hukuk Fakültesi ile ÇAP yapmak - Ahmed Yasir Orman

Hukuk Fakültesi ile ÇAP yapmak

uludag hukuk

(Her tür bütçeye uygun hocalardan bire bir İngilizce ve diğer dillerden ders alabileceğiniz preply sitesine benim referans linkim ile kayıt olursanız size ilk deneme dersinizi % 70 indirim ile alacbileksiniz. https://preply.com/tr/?pref=NDUxNzc5Ng== )

                Merhaba hukuk okumayı düşünen arkadaşım. Hukuk ile çap yapmayı düşünmeyen ama bu yazıya tıklayan arkadaşım sana da merhaba. Bu yazı seni ilgilendirmediği için sağdaki bir reklama tıklayarak sayfayı terk edebilirsin. Biz şimdi ilgililer için yazımıza geçelim. Baştan söyleyeyim öyle her şey toz pembeymiş gibi göstermeyeceğim size. Eğer bu yazıyı okuduktan sonra “Ben gerçekten hukuk ile çap yapmalıyım” diyecekseniz ben size bu lafı dedirtmeden önce her şeyi tüm çıplaklığı ile anlatmam gerekiyor.
 İlk olarak neden hukuk ile çap yapmak istediğinizi kendinize sormanız lazım. Muhtemelen bu sorunun ilk cevabı Hukuk fakültesini Ösym sınavı ile kazanamamış olmanız olacaktır. Yoksa neden İibf’de okuyor olasın ki(!) İkinci soru ise ben neden Hukuk Fakültesini sınavla kazanamadım olmalı. 17 yaşında aklınız bir karış havada olduğunuz zamanlarda sınava az mı çalıştınız? Yoksa sınavda heyecan mı yaptınız? Yoksa çalıştınız ama yapamadınız mı? Şimdi eğer çalışmadıysanız ve ben çalışsaydım kesin kazanırdım diyenlerdenseniz hukuk ile çap yapmayı iki defa düşünün derim. Çünkü hukuk fakültesi İibf’ye benzemez. Belki İibf’de son bir iki gün çalışarak yüksek notlar alabilirsiniz ama hukuk fakültesinde bu mümkün değildir. Eğer disiplinli bir çalışmanız yoksa iyice düşünün. Çünkü Hukuk ile çift anadal yapmaya hak kazandığınızda size direk diplomayı vermiyorlar ya da size alkış tutup kimse sınavlarda ekstra puanlar vermiyor. O yüzden hukuk ile çap yapmak istiyorsan ilk kural düzenli bir şekilde çalışacaksın.
                Şimdi ilk soruya gelelim. Eğer bu soruya bir başka cevabınız çok fazla para kazanmak ise hukuk ile çift anadal yapmak için bir kez daha düşünün derim. Çünkü kimse size bu fakülteyi bitirdiğinizde çuvalla para vermeyecek. Hakim, savcı olmak için sınava girmeniz gerecek ve bildiğiniz üzere her yıl binlerce insan Hukuk fakültesinden mezun oluyor ve bu sayı siz mezun olduğunuzda daha da artacak. O yüzden öyle kolayca hakim, savcı olamayacaksınız. Eğer ki hakim az kazanıyor ben avukat olup daha da fazla kazanacağım dersen burada da biraz durman gerekiyor. Senin kafanda düşündüğün paraları öyle her avukat kazanmıyor. Eğer öyle çevren yok ve ağzında pek laf yapamıyorsa muhtemelen bir avukatın yanında çalışacak ve en çok yaptığın iş evlere hacze gitmek olacak. Yani yapılabilecek en sıkıntılı işlerden ve bunları yaparken asgari ücretin biraz üzerinde ücret alırsan haline şükredeceksin. Kısaca demek istediğim eğer çok para kazanma hayalleriyle hukuk okumak istiyorsan iki defa düşün.
                Hukuk kelimesinin isminin prestiji için okumak istiyorsan da iki defa düşün. Bir kelimenin prestiji için 4 yılını vereceksin ve bu 4 yılda baya stres yapacaksın. Tabi artık her yere hukuk fakültesinin açılmasıyla da Hukuk okumanın coolluğu da pek kalmadı.
Eğer bu soruya cevabın ben adaleti temsil etmek istiyorum ve Türk hukukunu geliştirebilmek için hukuk okumak istiyorum diyorsan helal olsun kardeşim. Vizyonuna hayran kaldım.
Şimdi merak etmişsinizdir çap yapmaya başvururken benim bu soruya cevabım ne oldu? Önce ufaktan üniversite geçmişimden bahsedeyim. 2014 yılında Bursa Sosyal Bilimler Lisesi’nden mezun oldum ve ardından TM1’deki 16669 sıralamam ile İstanbul Şehir Üniversitesi’nde İşletme bölümünü %100 burslu bir şekilde kazandım. 2016 yılında ise ingilizcedeki başarısızlığımdan dolayı Uludağ Üniversitesi İşletme Bölümüne merkezi yatay geçişle geçiş yaptım. Birinci sınıfın sonunda da yani geçen yılın sonunda normal bir çalışmayla 3.68 ortalama yaptım ve ikinci bir bölüm zevkine okunur düşüncesiyle çift anadal yapmaya karar verdim. İlk başta Sosyoloji ile Çap yapmayı düşünsem de en sonunda çevremdeki insanların tavsiyeleriyle Hukuk Fakültesi’ne başvurdum. Bu arada hukukla çap yapma işi bu yıl ilk defa geldiği için bu bölümle çap yapıldığını bilmiyordum. Listede görmem üzerine öğrenmiş oldum ve bazı tereddütlerim olmasına rağmen başvurdum ve birinci olarak girmiş oldum. Bölüme çap ile 5 kişi aldılar ve 5. Arkadaş da 3.38 ile bölüme girmiş oldu. Bu kadar düşük kapatmasının sebebi ise tamamen öğrencilerin hukuk ile çap yapılacağını bilmemesinden kaynaklanıyordu. Şimdi geçelim hangi bölümlerin Hukuk ile çap yapabileceğini. (Bu bölümlerin bir dahaki yıl değişebilir size hiçbir şekilde garantisini veremem.) (Hemen 2020 yılından araya gireyim. 3.38le girmeniz artık mümkün değil. En 3.60 yapmalısınız ki şansınız olsun.)
1.       İşletme
2.        Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi
3.       Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri
4.       Uluslararası İlişkiler
5.        Maliye
Muhtemelen bu bölümlere bir dahaki yıl uluslararası İngilizce bölümü de eklenecektir. Şimdilik biz bu bölümlerden aldığını bilelim. Eğer bu bölümlerde okumuyor ama Hukuk ile çap yapmak istiyorsanız üniversiteye dilekçe yazabilirsiniz bununla ilgili.
        Başvuru şartları
Başvurmak için kriterler ise ganonuzun minumum 2.72 olması ve hiçbir şekilde alttan dersiniz kalmaması ve FF’iniz olması. Başvurabileceğiniz zamanlar ise 2 ve 3. Sınıfın başı oluyor. kurallar çok katı diyebilirsiniz ama sonuçta üniversitenin sizin ikinci bir bölüm okumadan önce kendi bölümünüzde kusursuz olmanızı istemesi en doğal hakkı. Bu arada Hukuk Fakültesi’nden mezun olabilmeniz için de Hukuk Fakültesi’ndeki ganonuz minumum 2.72 ve ana bölümünüzdeki ganonuz da minumum 2.50 olması gerekiyor. Aksi takdirde mezun olamazsınız Hukuk Fakültesi’nden. Bu yüzden kendinize güveniyorsanız başvurun.
Üniversite size ana bölümünüz bitince iki dönem (Hukuk Fakütesi’nde yıllık sistem olduğu için iki dönem 2 yıla tekabül ediyor.) daha Hukuk’ta okuma hakkı veriyor. Yani ikinci sınıfta Hukuk’la çap yapmaya başlarsanız Hukuk’ta bir yıl uzatma hakkı veriyor okul size ama 3. Sınıfta başlarsanız 4 yılda Hukuk’u bitirmeniz gerekiyor.
Bu arada eğer kendi ana bölümünüzü okumak istemiyorsanız kurum içi yatay geçiş hakkınız da var. Bu da gano ile alıyor ve bununla kendi bölümünüzden tamamen ilişiğinizi geçip Hukuk fakültesine geçiyorsunuz. Bildiğim kadarıyla minumum 2 gano ile mezun olabilirsiniz bununla.
Şimdi gelelim Hukuk Fakültesi’nin Gemlik’te olması mevzusuna. Muhtemelen iki fakülte arası 50 km olması sizi bir hayli düşündürecektir. Bu durum gerçekten de can sıkıcı bir durum ama buna alışmanız gerekecek. Ne yazık ki Sayın Rektörümüz değişmediği sürece Hukuk Fakültesi Gemlik’te kalmaya devam edecek o yüzden ne zaman yeri değişir düşünmek yerine nasıl iki fakülteyi bu uzak yola rağmen idare edeceğizi düşünelim. Muhtemelen bazı dersleriniz çakışacak. Böyle durumlarda ana bölümünüzde ikinci öğretim derslerine girebilirsiniz. Tabi çakışan derslerinizi otomasyon biriminize bildirip ikinci öğretime aldırmanız gerekecek aksi durumda sorunlar yaşayabilirsiniz. Başta yorucu oluyor ama sonradan alışıyorsunuz. İki fakülte arası otobüsle ortalama 90 dakika, özel aracınızla ise otobandan 25 dakikaya gidebilirsiniz. Arabanız yoksa siz şimdiden arabası olan bir arkadaşınızı Hukukla çap yapmaya ikna edin ki rahat edesiniz. J
Sosyal yaşamını nasıl idare ediyorsun diye soracak olursanız da bir şekilde iki bölümle birlikte sosyal yaşantımı da götürmeye çalışıyorum. Elbet iki bölümde okumak insanı zorluyor ama düzenli bir çalışma ile çok da sorun yaşamazsınız. İki bölümde okumak baya yorucu hale gelirse de bazı derslerinizi gitmeden de kendiniz çalışarak yapabilirsiniz sonuçta yoklama falan alınmıyor. Tabi ben bunu pek tercih etmiyorum ve derslere hep gitmeye çalışıyorum. Sizin de böyle yapmanızı tavsiye ederim.
Neyse yahu lafı fazla uzatmışım. Merak ettiğiniz bir soru olursa yorum olarak yazabilir ya da herhangi bir sosyal medya hesabından bana ulaşabilirsiniz. Elimden geldiğince yardımcı olmaya çalışırım. Eğer harbiden Hukuk okumak istiyorsan sakın ola ki havaların ısınmasına aldanayım deme unutma senin gibi Hukukla çap yapmak isteyen bir sürü öğrenci var ama ben sana güveniyorum. Sen de bu potansiyel var sadece biraz daha çalışmalısın. Başvurular da ağustos sonu eylül başı olur muhtemelen. Sürekli okulun sitesini kontrol et ki başvuruları kaçırmayasınız.
Seneye hukuk fakültesinde görüşmek dileğiyle…
Not: Pokemon go oynayanlara duyurulur.  Gemlikteki fakültede Gym ve stop merkezi yoktur. :(
31 mart 2019 edit: Buraya kadar okuduysan bir reklama tıkla bari.
27 temmuz 2019 edit: Çapla ilgili aklına takılan sorular için şu yazımı okuyabilirsin: Hukukla çap yapmak yazısına gelen sorular
9 Ağustos 2020 edit: Hukuk Fakültesi ile ÇAP yapmak 2
Hukukla ilgili yazılarımı okumak için buraya tıklayabilirsin.

Blogumun instagram hesabını takip etmek istersen buraya tıklayabilirsin.

Yorum Gönder

66 Yorumlar

  1. Merhaba ben Pdr okuyorum ama hukukla çap yapmak istiyorum ama hukukla çap yapmıyor üniversite bana aklımdaki karmaşa için yardim eder misiniz?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ne yazık ki pdr'den hukukla çap için kontenjan açılmıyor ama okula bununla ilgili talepte bulunursanız belki pdr için de bir tane kontenjan açabilir. Bu arada kaçıncı sınıfsınız?

      Sil
    2. pdr den çap yapılabiliniyor mu öğrendiniz mi

      Sil
  2. Bilgilendirdiğiniz her şey için çok teşekkür ederim. Ben 2.sınıfa geçtim. Kamu Yönetimi okuyorum. Ortalamamı seneye kadar yüksek tutup seneye hukuk için çapa başvurmak istiyorum. 3.sınıfta hukuka başvuracağım için sizce 2 seneye hukuk fakültesini bitirebilme imkanım olur mu? Yani kendi bölümümle birlikte hukuk fakültesinden de mezun olabilir miyim sizce? Toplamda kaç tane ders vermemiz gerekiyor mezun olmak için? Şimdiden teşekkür ederim. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba. Ne yazık ki hukuk fakültesini 2 yılda bitirme gibi bir şansınız yok. 3 yılda bitirmeniz bile çok zor olacaktır. O da yaz okulu yaparak olur anca. İibf'deki gibi üstten alırım da hemen okul biter gibi bir mantık yok. Dersler biraz zorluyor ama düzenli bir şekilde çalışıldıktan sonra Allah'ın izniyle hepsinden geçilir. Toplam ders sayısı 24. Tabi yıllık sistem var Hukukta. Dönemlik olarak düşünürsen 48 ders oluyor. Muaf olduğun dersler Hukuka giriş dersi ve seçmeli dersler oluyor. Birinci sınıfta 3 diğer yıllarda sırasıyla 6, 7 ve 8 ders alıyorsun. Umarım sorularınıza cevap bulabilmişimdir. Bu arada dönem içinde İibf'de Zeynep Hoca ile birlikte Hukukta çift anadal ve yandal hakkında bir sohbet de gerçekleştiririz. Ona da katılır daha net bilgiler edinilsiniz.

      Sil
  3. Edebiyatla hukuk pekiyi ?.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Uludağ üniversitesi açmadı bu yıl edebiyat ile. Muhtemelen açmaz da. Çünkü ikisi çok farklı bölümler.

      Sil
    2. İlahiyatla yapılabilir mi lütfen yanıt verebilir misiniz ?

      Sil
    3. Yapılmıyor. İibfdeki 5 bölümden aldı sadece bu yıl.

      Sil
  4. Ilahiyatla yapilabilir mi ?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu yıl ilahiyatlltqn almadı. Muhtemelen ileriki senelerde de almaz.

      Sil
  5. Merhabalar, öncelikle bilgilendirmeleriniz için çok teşekkürler, çok yararlı bir yazı olmuş. Ben uluslararası İlişkileri kazandım ve bu sene hazırlıktayım. Ege Üniversitesinde okuyorum ve burada hukuk fakültesi yok. Benim önce üniversite değiştirip sonra hukuk fakültesi için çap imkanı sunan bir üniversiteye geçmem gerek sanırım. İnternette bununla ilgili bir şey bulamadım o yüzden sormak istedim. Aslında açıkçası, bölüm değiştirme, çap hangi yol olursa olsun bir şekilde hayalime ulaşmam gerek. Nasıl bir yol izlemeliyim sizce? O yazdığınız bölümün ünü, parası vs için değil amaçlarım, hayallerim için istiyorum bu bölümü ve kapılarımın bu hayallere açılması gerek. Bilgilendirirseniz çook sevinirim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba aynı durumdayız ben de aynı bölümdeyim aceba başka üniversiteye geçtiniz mi ?

      Sil
  6. Merhaba gecen yil isletmeden hukuka cap yapan kisinin agno puanini aciklamamislar nereden ögrenebilirim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bende Uludağ üniversitesi işletme bölümü öğrencisiyim ve bu bölümü tercih sebeplerimden biri hukuk fakültesi ile olan çap programıydı eğer sana uygunsa gmail üzerinden seninle konuşmak isterim konuşmak istediğim bazı konular var da

      Sil
    2. Tabi konuşalım. Dilersen sosyal medya hesaplarımdan birine mesaj atarsan oradan konuşabiliriz. Blog ismimle aynı sosyal medya hesaplarım.

      Sil
  7. Psikolojiden hukuka çap yapilabiliyor mu acaba?

    YanıtlaSil
  8. Merhaba abi mesela ben aiyasi bilimler ve kamu yömetimı okuyorum istediğim ortalamayı yaoþıktan sonra istediğim üniversitedeki hukuk bökümüne başvurabilirmiyim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Olmaz böyle bir şey. Her okulun ayrı çap yönetmeliği var. O okulun kurallarına bakmalısın. Her okul hukukla çap da yaptırmıyor.

      Sil
  9. Bildiğin başka hukukla çap yapan üniler var mive varsa irtibat için telefon no veya sosyal medya hesabını bırakabilirsen sevinirim hocam :) sosyal medyayimutlaka ekle senin gibi insanlar kendine mahsustur pek bulunmaz :D

    YanıtlaSil
  10. Merhaba ben üniversite tercih sürecindeyim. Hukuk okumak istiyordum. Ama ne yazık ki içinde bulunduğum sistem hayallerimi yıkmaktan başka bir işe yaramıyor. Tercihlerimde Uluslararası ilişkiler veya hukuk ile çap yapılabilen bir bölüm ile başlayıp sonra hukuk ile çap yapabilir miyim? Buna hangi üniversiteler izin veriyor. Yardımcı olursanız çok sevinirim. Şimdiden teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Erzincan, İstanbul, Uludağa bir bak. Bunlarda iibfdeki bölümlerle çap var. Uludağda yapılıyor Ulusal. Diğerlerinde de yapıyor olabilir. Her üniversiteyi bilmiyorum ne yazık ki. Ama unutma çapa 1-2 kontenjan açılır. Yani ganon çok yüksek olmalı girebilmen için.

      Sil
    2. Peki sınava bir daha hazırlanmak mı yoksa çap için uğraşmak mı daha kolay? Her kafadan bir ses çıkıyor. Hepsinin iyi kötü yanları var. Ne yapmam gerek bilmiyorum.Ben eğer çap işi olursa çap yapmak istiyorum çünkü normalde de çap yapmayı isteyen biriydim. Tek bölümle kalmak istemiyordum. Şuan kafam çok karoşık.

      Sil
    3. Çap çok riskli durum. Çoğu üni alacağı bölümlerden 1-2 kişi alıyor. O yüzden çok rahat yaparım ya da iyi çalışırsam yaparım gibi bir şey değil. İyi düşünülmesi gerek.

      Sil
    4. Sizin çap hala devam ediyor mu? Zorlanıyor musunuz? Ben bir sene daha hazırlanmak istemiyorum. İstanbul üniversitesini araştırdım ama hala net bilgiler bulamadım.

      Sil
  11. merhaba ben de Hukuk okumak istiyordum ve hala istiyorum uluslararası ilişkilerden hukuk bölüme yat geçiş yapabileceğim üniversiteleri merak ediyorum bu konuda yardımcı olursanız sevinirim. Bir de çap ile hukuk başka hangi üniversitelerde olmakta Tercih dönemimdeyim bu yüzden yardımcı olursanız gerçekten çok iyi olur. Şimdiden teşekkürler

    YanıtlaSil
  12. Merhaba eşit ağırlık sıralamam 300 bin, Uludağ işletme geliyor fakat hukuk ile çap yapmak istiyorum. Daha önce bir ön-lisans işletme ve lisans iktisat bitirdim bu dersleri saydırarak hem ders yükümü azaltmak hemde hukuk ile çap yapmayı düşünüyordum ama sıralama şartı getirilmiş benim sorum 2020 senesinde yapılacak olan sınavdan eşit ağırlık barajı geçersem 150.000 ve aşağısını sizce çap başvurusunda kullanabilir miyim . Şimdiden teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
  13. Merhaba..sosyolojiden hukuka cap yapilir mi( itücü icin ) bilginiz var midir?

    YanıtlaSil
  14. Merhaba,bende sizin gibi hukukta çap yapıyorum,2.sınıf öğrencisiyim. Bana ulaşabilir misiniz ? Bir kaç sorum olacak. mail adresinizi verirseniz mail atabilirim.

    YanıtlaSil
  15. Psikoloji ve hukuk yapıyor mu

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çapın mantığında iki bölümün ortak derslerinin ve yanlarının olmasıdır. Psikoloji ile hukuk arasında pek ortak yan göremiyorum.
      Uludağ üniversitesinde yok diğer üniversitelerde de duymadım ama okul yönetimi psikoloji ile çap yapılabilir derse kimse itiraz edemz. Bu tamamen üniversiteye kalmış ama dediğim gibi duymadım ben yapıldığını herhangi bir üniversitede.

      Sil
  16. Hukuk yandal yapmak istiyorum. Hangi bölümlerden hukuka geçiş yapabilirim. Mesela halkla ilişkilerden hukuka geçiş yapılırmı? Siz hangi bölümlerden hukuka geçiş yapabileceğimi söylerseniz sevinirim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Üniversitenin vereceği karardır bu ama halkla ilişkiler ile hukukla çap yapmaya izin veren bir okul görmedim. Genelde İibf bölümleri ile oluyor.

      Sil
  17. Merhaba ben uludağ üni felsefede öğrencisiyim ortalamam 2.90 yalnız alttan 1 dersim var 2.sınıfa geçtim bu sene uluslararası ilişkiler bölümüne çap yapmak istiyorum yapabilirmiyim?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ne yazık ki alttan ders bırakılmaması gerek çap yapabilmek için.

      Sil
  18. Merhaba iö den siyaset bilimi ve kamu yönetimiylede çap yapılabiliyormu

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Üniversiteden üniversiteye değişir bu. Uludağ üniversitesinde yapılıyor.

      Sil
  19. Akdeniz iktisat okuyorum hukukla çap yapabilir miyim ?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Akdeniz üniversitesinde var mı bilemiyorum ama iktisat bölümü ile kontenjan açma ihtimalleri düşük olacağını düşünüyorum. Uludağ üniversitesinde iktisattan açmıyorlar.

      Sil
  20. Merhaba ben ilahiyat okuyorum inonu de acaba hukukta çap yapma imkanım varmi

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İnönü ile ilgili bilgim yok. Bir tek Katü'de ilahiyattan olduğunu biliyorum. Genel olarak İlahiyat ile Hukuk'un arasındaki ortak ders neredeyse hiç olmadığından yapacaklarını zannetmem. Yapsalar da pek etkili olmaz. Çapın mantığına da aykırı olacağını düşünüyorum.

      Sil
  21. Merhaba Ankara üniversitesinde ilahiyat okumaktayım uluslararası ilişkiler veya gazetecilik bölümü ile çap yapabilir miyim?

    YanıtlaSil
  22. Bir de alttan ders mesela dersi alıp sınava girmeyince o ders başarısız mi sayılır

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Uludağ üniversitesinde zorunlu derslerde bunu yaparsanız kalırsınız.

      Sil
  23. merhabalar ben hukuk okuyorum hangi bölümlere çap yapabilirim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Her üniversitede değişkenlik gösterir ama genelde üniversiteler İibf bölümlerine izin veriyor.

      Sil
    2. ben istanbul üniversitesindeyim herhangi bir bilginiz var mı

      Sil
    3. İibf bölümlerinin bir kısmından hukukla çap imkanı var diye biliyorum. Net bilgi için okulunla irtibata geç.

      Sil
  24. Merhaba siralamam ne gelecek bilmiyorum ama uludag universitesi iktisat isletme kamu uluslararasi kilisiler gelir diye dusunuyorum siralama sarti varmi ortalamami yuksek tutabiecegimi biliyorum alttan ders almayacagim konusundada eminim ilk teecihim istanbul ssyaset uluslarasi iliskiler kamudan yana olacak iistalnbuuniversitesi hukukla cap yaymak icin siralama sarti aramiyormus yukarda birisi uludag univeriytrsi ariyor demis dogrumu acaba bildi verirseniz sevinirim ve size ulasabilecegim bir yer varsada iyi olur efendim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yanlış biliyorsunuz İstanbul Üniversitesi hukukla çap yapmak için sıralama şartı arıyor. Aynı zamanda Uludağ Üniversitesi de 2020-2021 dönemi itibariyle hukukla çap için sıralama şartı getirdi ama bu sıralama şartı çok yüksek değil onu da belirtmiş olayım.

      Sil
    2. Uludağ üniversitesi geçen sene ÖSYM hukuk barajı şartı getirdi. Bu yıl da bu şartı arar mı bilemiyorum.

      Sil
    3. Sarti kac kacca bilgilendirirmisiniz

      Sil
    4. 125binden dusuk olursa siralamamiz cap yapamayacak miyiz o zaman efendim ama siralamalara baktigimizde 300bin 150bin arasi uludagdq iibf burda bir tik mqntiksizlik var gibi bilemedim

      Sil
    5. Sorunu anlamadım tam ama ÖSYM hukuk barajı 100bin civarı bir sıralama oluyor. Uludağ İİBF'de bu sıralamaya giren pek öğrencİ olmadığı için bazı kontenjanlar boş kaldı.

      Sil
    6. Anladim cok tesekkur ederim bilgirlendidiginiz icin

      Sil
    7. Evet bu şart yine olursa bu sıralamalara giremezseniz yapamazsınız. Çok demoralize etmek istemem ama bu şart olmasa bile her bölümden sadece bir kişi alınıyor. Bu sebeple giren kişinin de ganosu epey yüksek oluyordu. Çok kişi ben yaparım, çalışırım diye geldi ama maalesef çoğu kişi bu ganolara yaklaşamadı bile. Ama sıralamanız ilk 125bin içinde ise muhtemelen alttan dersiniz kalmazsa ve 3 üstü bir ortalama ile yapabilirsiniz.

      Sil
    8. Hocam istanbul iibfnin sitesine bakyimda osym barajindan bahsedilmiyor bolume yuzde 20nin icinde girmis olmaktan bahsediliyor siz nerden baktiniz acaba

      Sil
    9. Teeekkur ederim siralamam ne olue bilmiyorum insallah 100bine girersem sansimi deneyecegim

      Sil
    10. Sıralamanız belli olunca tekrardan yazabilirsiniz.

      Sil
    11. Cok tesekkur ederim siralamalar aciklaninca bilgi verecegim insallah

      Sil
  25. trabzon ünide pdr okumayı düşünüyorum hukuk ile çap yapabilir miyim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bir kaç sene önce Trabzon'da ilahiyattan hukukla çap yapıldığını duymuştum. Pdr Hakkında bilgim yok. Genelde üniversiteler İİBF bölümleri ile çap yapmaya izin veriyor.

      Sil
  26. Merhaba, psikoloji bölümünden çap yapabilir miyim

    YanıtlaSil