Açlık Oyunları serisi - Ahmed Yasir Orman

Açlık Oyunları serisi

(Eylül 2015 ve Aralık 2015'te 1000kitap.com'da yazdığım iki inceleme. Edebi bir şey beklemeyin. Ne de olsa üzerinden yaklaşık 4 yıl geçmiş. O zamanlar biraz çayaktık.)

Açlık Oyunları

Yazar: Suzanne Collins
Yayınevi: Pegasus Yayınları
Sayfa Sayısı:420
Puanım: 10/10 (Eylül 2015'te vermiş olduğum puan)


açlık oyunları

Bazı kitaplar vardır elinizden bırakamazsınız. Uzasında uzasın istersiniz. Canınız sıkılınca okuduğunuz kitap aklınıza geldi mi heyecanlanırsınız yüzünüzde bir tebessüm oluşur. İşte bu kitap bu tanımladığım kitaplar listeme giriyor. Bu kitabı okurken 10. sınıfa gidiyordum O sıra arkadaşlarla okula yakın bir evde kalıyorduk. Oturduğumuz semt gecekondu mahallesi olduğu için içime bir daralma gelirdi. Bilirsiniz camdan baktığınızda her taraf sadece evden ibaret. Böyle bir ortamda canım sıkılınca sonuna kadar açılmış kaloriferin önündeki mindere yatar açardım açlık oyunlarını. Beni bu dünyadan uzaklaştırır farklı dünyalarda yolculuk yapmamı sağlardı. Hele ki kitabı okurken uyuya kalma yok mu kalktığınızda her tarafınız terden sırılsıklam olmuş falan. Tadı anlatılamaz bunun.
Biraz da kitaptan bahsedeyim. Yazar kahramanımız olan kızı çok iyi anlatmış bu yüzden karakterle bütünleştim. Yazar ezilmişliği ve bir devletin başka yerleri sömürmesini çok iyi göstermiş. Bu kitabın filmi de çıktı. Acaba sömürgeci devletler bir ders çıkartmış mıdır bu kitap ya da filmden!
Bu üçlemenin en güzel kitabı bence bu. Okumanızı tavsiye ederim. Okuduktan sonra filmini izlemek de ayrı bir tat.


Alaycı Kuş

Yazar: Suzanne Collins
Yayınevi: Pegasus Yayınları
Sayfa Sayısı:448
Puanım: 8/10

alaycı kuş
Hafif spoiler içerir.
Kitabın ilk kitabını bundan 4 yıl önce okudum. Bu son kitaba da o zamanlar başlamıştım yarılamıştım ama bir anda gözden kayboldu kitap ve kitap, filmi çıkana kadar rafta kaldı. Filmi çıkınca da dedim filme gitmeden şu kitabı en baştan bir okuyayım diye. Açtım sayfaları çevirmeye başladım. Kitabı okurken hep bir eksiklik oldu bende. Tamam kitap akıcı bir şekilde ilerliyordu ama bana ilk kitap gibi bir tat vermedi. Sanki aceleyle yazılmış bir kitap izlenimi verdi. Ne yazık ki okurken bazı yerleri de kafamda iyi canlandıramadım bu da yazarın betimlemelerdeki başarısızlığından kaynaklanıyordu elbette. Kurgusal bazı hatalarda yok değildi. Yazar Capitol'ü o kadar güçsüz göstermiş ki kafamda niye bu zamana kadar bir isyan olmadı o zaman sorusu canlandı. Hatta 2. mıntıkadaki savaş üslerinin adi bir şekilde yapılması ayrı bir komikti. Elinde o kadar gücün var , savaş üssünü bu kadar savunmasız bırakmak saçma geldi bana. Kısaca hayal kırıklığına uğrattın beni Suzanne Collins. Başka serini de okumam daha!
Filmde de kitabın belli bir bölümünü direk kesip atmışlar. Film de tam olmamış gibi geldi. Filmde Snow'un ölmeden önceki kahkasında bende istemsizce güldüğümü belirtmek isterim.
Kitaba ve filme 8 atıyorum sırf ilk kitabın hatrına. Suzanne Collins üzdün beni. Tekrar söylüyorum daha da başka kitabını okumam. Ama gene de bu son kitaptaki bende yarattığı hayal kırıklığı, beni ilk kitaba karşı beslediğim eşşiz duyguları bir gıdım olsun düşürmedi. Bu yüzden serinin ilk kitabı Açlık Oyunları için teşekkürler Suzanne Collins.

Blogumun instagram hesabını takip etmek istersen buraya tıklayabilirsin.

Yorum Gönder

0 Yorumlar