Örneklerle Kolay Ekonomi (Mahfi Eğilmez) Ekonominin Alfabesi - Ahmed Yasir Orman

Örneklerle Kolay Ekonomi (Mahfi Eğilmez) Ekonominin Alfabesi

               kolay ekonomi mahfi egilmez

     Antrenmanlarla matematik kitabını hatırlıyor musunuz? Hani bir çoğumuzun çözdüğü kitap. Tee matematiğin en başından başlatıyor. Sayfalarca toplama çıkarma bile çözdürüyor. Ne kadar dalga geçilse de bu kitap temeli olmayanlar için çok güzel kitaptı. İşte Mahfi Eğilmez hoca “Örneklerle Kolay Ekonomi” kitabını da bu mantıkla hiç ekonomi bilgisi olmayanlar için yazmış. Hemen size bunu kitaptan bir örnekle göstereyim:

“Elmalarla armutları miktar olarak toplayamayacağımız doğrudur ama acaba değer olarak toplayamaz mıyız? Yani örneğin 1 elma 10 kuruş, 1 armut da 15 kuruş ise 10+15=25 kuruş diyemez miyiz? Bal gibi deriz. İşte elmayla armudu toplamanın yolu budur.”

     Bu örnekte de gördüğünüz gibi Mahfi hoca hiçbir şekilde teknik bir terim kullanmayıp çok sade bir dil kullanmıştır. Bu sadelik de hiç ekonomi bilgisi olmayanların en azından belli başlı bazı terimleri bilmesini sağlayacak. Bu sayede televizyonda ekonomi haberlerini geçmek yerine bunlar ne diyormuş diye de bakmak bile isteyeceksiniz.

     Ben bu kitabı İşletme birinci sınıf veya ikinci sınıfta almıştım. O sıra özellikle dersimize giren Ozan Başkol hocanın sayesinde iktisada olan ilgim artmıştı. O sebeple iktisattaki temel bilgileri pekiştirmek maksadıyla aldım ve okudum. Tabi daha sonra birine vermişim. Türkiye’de de birine kitap verince gelmediği için elimden gitmiş oldu. Geçen ayda Mahfi Eğilmez’in İnferis adlı romanına yaptığım incelemeden sonra Mahfi hocanın başka kitaplarını da okumaya karar verdim. BKM’nin sitesine girince de içinde Örneklerle kolay ekonominin de bulunduğu 3 tane Mahfi Eğilmez kitabının set halinde satıldığını gördüm. Zaten Dünya ekonomisi kitabını da alacaktım. O sebeple hemen aldım.

Bu kitap sayesinde şu terimlere daha bir hakim olacaksınız:

Ekonomi nedir, ne işe yarar?
Tüketim, üreti, tasarruf, yatırım
Gelir ve GSYH
Ekonomi nasıl büyür?
İşsizlik
Kamu kesimi maliyesi
Para ve faiz
Enflasyon
Dış denge
Döviz ve döviz kuru
Yönetim
Küresel sistem

     Herkesin rahatlıkla anlaması için başladığım Sıfırdanİktisada Giriş serim için de bu kitap çok güzel kaynak olacaktır benim için. Zaman zaman o yazılarımda da bu kitaptan alıntılar paylaşabilirim. Şimdi de “Tarihsel süreç içinde Dünya Ekonomisi” kitabına başlayacağım. Te tarih öncesi çağlardan başlayıp günümüze kadarki ekonomik süreçler anlatılıyor bu kitapta. Neyse okumadan da fazla bir şey demeyeyim. Okuduktan sonra sizlere de yorumumu yaparım. Diğer yazımda görüşmek üzere hepinize bol okumalı günler dilerim.

Blogumun instagram sayfasını takip etmek istersen buraya tıklayabilirsin.

 


Yorum Gönder

0 Yorumlar