Borsada ilk 8 ayım - Ahmed Yasir Orman

Borsada ilk 8 ayım


 Öncelikle belirtmek isterim bu yazı bir yatırım tavsiyesi değildir. Sadece ilk 8 ay borsa serüvenimden deneyimlerimi anlatacağım. Bunu baştan diyeyim ki sorumluluk benim üzerimden kalksın.

Borsaya nasıl başladım?

Bir senedir üniversiteden arkadaşım gel sende borsaya başlayalım deyip duruyordu. Ben ise bu sözleri pek sallamayıp paramı altına yatırmaya devam ediyordum. 2022 yılının şubat ayında stajyer avukat olarak bir hukuk bürosunda çalışmaya başladım. Ofisteki beraber çalıştığımız stajyer arkadaş da borsa ile ilgileniyordu. Bu sebeple ofiste muhabbeti çok geçiyordu. Ve de yüksek lisansta aldığım öğretim kredisi haziran ayında bitecekti. Bu gelen paradan arta kalanla yatırım olarak altın almak dışında bir şey yapamıyordum. Altın da o sıra epey yerinde sayıyor gibiydi. Bir şeyler yaparak bu parayı daha iyi katlama yolları bularak aldığım krediyi en verimli şekilde kullanmalıydım. Bu sebeple Rusya-Ukrayna savaşından hemen önce denemelik Kuveytte borsa hesabı açıp ufak bir para koydum. Borsaya koyduğum bu ilk para ile Sasa, THYO ve Tezol hisselerinden birer adet aldım. Ve bundan sonra borsa serüvenim başlamış oldu. Şuan Ziraat borsa ile işlem yapıyorum.

Neden Borsa?

Günümüzde paramızı işletebileceğimiz bir sürü yol varken neden borsayı seçtin diyebilirsiniz. Örneğin kripto paraya da yatırım yapabilirdim ama yapmama sebebim kripto paranın hala kafama tam yatmamasıdır. Bana aşırı sanal geliyor. Bir iki tane sanal para hariç diğerlerini öyle pek de ödeme aracı olarak kullanamazsın. Arka planı yok, hikayesi yok. Kripto paralar hakkında çok basit ve cahilce konuşmuş olabilirim ama bir yere yatırım yapacaksam fiziksel bir şeyler görmek benim hoşuma gidiyor. Borsada yatırımını şirketlere yapıyorsun. Bu şirketlerin bir yöneticisi var. Bir mal veya hizmet sunuyorlar. Yatırım yapıyorlar. Kar, zarar açıklıyorlar. Yani borsadan bir hisse aldığınızda adeta bir şirkete ortak oluyorsunuz. Üstelik bunu da Türk şirketlerine yapıyorsunuz. Yani kendinize yatırım yaparken de ülkenizdeki şirketlere de katkı sağlamış oluyorsunuz. Bunu da çok ucuza yapıyorsunuz. Bundan daha iyi bir şey var mı? İşte bu yüzden bana borsada yatırım yapmak çok mantıklı geliyor.

Al Yat mı? Al sat mı?

İnsanlar ufak paraları ile bir yere yatırım yaparken genellikle kısa yoldan zengin olacağım hayali ile giriyorlar. Bu hayalle girip hırs yapanlarında sonu genelde hüsranla bitiyor. Borsaya da bu düşüncelerle gelecekseniz hiç gelmeyin. Bu düşüncelerde olanlar genelde sürekli az bilgi ile al sat yapıyorlar. Sonunda bir bakıyorlar ellerindeki para enflasyonda erimiş gitmiş. Eğer çok iyi bilmiyorsanız pek fazla al sat denilen trade yapmayın. Yapacaksanız da portföyünüzün %20’si ile bunu yapın.

Orta ve uzun vade yatırım

Borsada size önerebileceğim en önemli şey bir şirkette orta veya uzun vade kalmanızdır. Tabi bu şirket nasıl olmalıdır. Size tavsiyem hala yatırımlara devam eden agresif büyüyen bebek şirketlere yatırım yapmanızdır. Örneğin benim borsaya ilk girdiğim zamanlar olan şubat 2022’de Sasa 23 lira civarındaydı. Şimdi ise 85 lira oldu. Neredeyse 8 ayda 4 kat artmış. 8 ayda paranızı 4 kat arttırabilmek hakikaten çok zor bir iştir. Ama o gün Sasa’ya yatırım yapanlar bunu başardı.

Çevreden alınan duyumlar

Bu işe girerseniz farkedeceksiniz ki Twitter’da kendilerine üstat diyen bir sürü borsa hesabı varmış. Aman burada dikkat edin. Maşallah tüm hesaplar en iyi kendilerinin bildiğini iddia ediyor.Sakın direkt bir tweette gördünüz diye bir hisseye bodoslama girmeyin. Kendiniz de araştırın. Twiti atan kişi belki de elinde olan hisseyi millete aldırarak yükseltmeye çalışıyor. Bu yüzden dikkat edin. Özellikle işte şu kadar beğeni gelmezse hisseyi paylaşmam, şu kadar rt yapılırsa 3 gün tavan gidecek hisseyi size söylerim gibisinden hesapları takip etmeyin. Günde 20 tane hisse diyeni de takip etmeyin. Günde 20 hisse diyenin bir zahmet bir kısmı da tutsun. Böyle hesaplar genelde söylediklerinden tutan hisseleri ben demiştim diyor ama tutmayanları hiç dillendirmiyor. Kısaca Twitterda aşırı dikkat edin. Bu işi hakikaten bilen bu işi düzgün yapan kişiler de var. Bu kişileri bulabiliyorsanız takip edebilirsiniz.

hektaş sasa
Ekim 2022

Temettü veren hisselere girilir mi?

    Eğer borsaya çok yüksek meblağla girecekseniz ve benim kafam ağrımasın diyorsanız temettü hisseleri çok mantıklıdır. Her yıl belli bir miktar temettünüzü alırsınız ve kenara çekilirsiniz. Örneğin şuan Ereğli hissesi 30 lira civarında. Biz 30 lira olarak hesaplayalım. Ereğli 2023 yılı için hisse başına 6 lira para verecek. O zaman asgari ücret 7.000 lira olacağını varsayarsak yıllık asgari ücret tutarı 84.000 lira olacaktır. Bu tutarı kazanabilmek için de şuan 14.000 lot ereğliniz olmalı. Bu da toplamda 420.000 liraya tekabül ediyor. Şuan belki de 1 milyonluk evlerden anca 6-7 bin lira kira alınabiliyorken sadece 420.000 liraya bu geliri elde etmek süper değil mi? Üstelik evim eskiyor, kiracı kirayı yatırmadı vs gibi dertler yok.

    Ama borsaya gireceğiniz miktar bu kadar yüksek değilse temettü hisselerine girerek finansal özgürlüğünüzü almanız çok uzun yıllarınızı alabilir. Bu yüzden yukarıda da bahsettiğim gibi böyle bir durumda agresif bir şekilde büyüyen bebek şirketlere yatırım yapmanız daha doğru olacaktır. Benim elimde her ikisinden de var. Ereğli hissem ile çok fazla temettü alamayacağım ama hedefim her sene gelecek temettünün bir kısmı ile yine Ereğli almak olacak. Bu sayede 60 yaşıma geldiğimde yüklü miktarda temettü gelirim olacak. Bunun yanı sıra elimdeki büyüyen şirketler de bir süre sonra temettü verecekleri için bunlar da temettü gelirime eklenmiş olacak.

Hisselerinizde sepet yapın!

    Hisse alırken riskinizi bölebilmek adına farklı sektörlerden birkaç hisse almaya çalışın. Tüm paranızı tek bir hisseye yatırırsanız o şirkette sorunlar oldu mu veya o sektörde sıkıntılar oldu mu tüm paranız risk altında olacaktır. Bu yüzden riski bölmekte fayda vardır. Tabi bunu yaparken de fazla abartmamak gerek. Aşırı fazla hisseye girersek hepsini takip etmesi de zor olacaktır.

Sonuç

    Size kısaca borsadaki öğrendiklerimi anlatmaya çalıştım. Kısaca tekrarlamak gerekirse bu işe girecekseniz uzun vade yatırımlar yapın ve bunu yaparken de bir hisseye aşık olmayın. Yeri geldi mi satmasını da bilin. Hepinize bu işte bol kazançlar dilerim.


Arie De Geus'un Yaşayan Şirket isimli kitabına yapmış olduğum yorumu buraya tıklayarak okuyabilirsiniz.

 

 

Yorum Gönder

0 Yorumlar