Küçük Nils Holgersson'un Yabankazlarıyla maceraları kitap ve yazar incelemesi - Ahmed Yasir Orman

Küçük Nils Holgersson'un Yabankazlarıyla maceraları kitap ve yazar incelemesi

Küçük Nils Holgersson'un Yabankazlarıyla maceraları kitap ve yazar incelemesi

Yazar: Selma Lagerlöf (1858-1940)

Sayfa Sayısı:102

Puanım:9/10

Küçük Nils Holgersson'un Yabankazlarıyla maceraları      Bayramın ilk günü ailecek Bursa Orhaneli’de  kaplıcaya gittik. Tuttuğumuz eve girip de dolabı açtığımda bu kitapla karşılaştım. Daha ilk dikkatimi çeken yayınevinin Bordo-Siyah olmasıydı. Her zaman bu yayınevinin benim için ayrı bir yeri olmuştur. Uzun, ince ve siyah renkli tasarımı beni çoğu zaman bu yayınevine cezbetmiş ve bu yayınevinin kafamda kaliteli olduğunu düşündürmüştür. Tabi bu yayınevini daha çok çocukluğumda okumamdan ötürü geçmişi güzel bir şekilde hatırlatması da belki de bu algıyı yaratmıştır bende. Artık ne olduysa yeni basım kitaplarda bu yayınevini de görmez oldum. Geçenlerde de bir arkadaşımdan aslında bu yayınevinin o kadar kaliteli olmadığını öğrenince de şaşırmadım dersem yalan olur. Neyse lafı uzatmadan kitabı elime aldım ve karşıma hayatımda hiç duymadığım bir yazar çıktı, Selma Lagerlöf. Yazarın erkek mi yoksa kadın mı olduğundan bile bihaberdim. Kitabı açıp da önsözü okuduğumda da ben nasıl bu yazarı bu zamana kadar duymamışım diye kendime kızdım.
Lagerlöf, 1909 yılında edebiyat alanında nobel ödülünü alan ilk kadın. Küçüklüğünde kalça bozukluğundan yaşıtlarıyla dışarda oynayamadığından evde büyüklerinin yanında oturmak zorunda kalır. Haliyle de büyüklerinden bir sürü hikayeler, efsaneler dinler. Bu dinlediği hikayeler Lagerlöf’ün yazarlık hayatına girmesinde etkili olacaktır. Yazarla ilgili en hoşuma giden durum ise kitaplardan kazandığı paralar sayesinde tüm dünyayı gezerek hayatını sadece yazmaya adamasıydı. Düşünsenize hiçbir maddi kaygınız yok ve hayatta en çok uğraşmaktan zevk duyduğunuz işle uğraşıyorsunuz. İşte Lagerlöf bunu başarmış ve hayatta en çok sevdiği iş olan yazarlığı meslek haline getirmişti. Hele ki “Yazarlar ikinci bir iş yapmaya mahkumdur.” sözü varken.
                Yazar yazdığı bu kitabı İşveç eğitiminde yurttaşlık dersinde okutulmak üzere yazmış ama ünü sadece İsveç’le sınırlı kalmayıp bütün dünyaya hızla yayılmıştır. Lagerlöf’ün amacı hayal etmeyi unutturan sadece robotlar yetişmesine vesile olan eğitim sistemini değiştirmekti. İşte bu kitabıyla da bunu başarabilmiş dünyada bir sürü çocuk bu kitap sayesinde hayal edebilmeyi ve dünya gerçeklerini korkutulmadan öğrenebilmişti.
                Kitabımızın kahramanı Nils Holgersson adında küçük bir çocuk. Nils bir sabah kendini cüceye dönüştüğünü görerek uyanır ve macera başlar. Artık Nils hayvanlarla konuşabiliyor ve keskin bir şekilde görebiliyordur. Ailesinin çiftliğindeki Martin adındakı Kazın yabani kazlarla birlikte kaçmaya karar verince Nils de kazın bacaklarından tutup erkek kazı bu yaptığından caydırmaya çalışır ama kaz oralı bile olmaz ve Nils ile birlikte yabani kaz sürüsüne katılır ve buradan sonra da Nils’in kazlarla birlikte macera dolu hayatı başlar. Nils kazları Smirre adlı bir tilkinin gazabından kurtarınca kazların sevgisini kazanır. Burada çocuklara öğütlenmesi gereken şey ise çok basittir: İyilik yap ki insanlar seni sevsin ve mutlu ol.
Selma Lagerlöf

             Selma Lagerlöf

                Nils başka yerde de bir baba ayının eline düşer. Baba ayı, Nils’e evlerinin yakınınındaki fabrika yüzünden buradan göçmek zorunda olduklarını söyler. Nils bu fabrikayı yakabileceğini söyler. Ama fabrikanın yakınına gittiğinde görür ki eğer fabrikayı yakarsa bir sürü insan işsiz kalacak ve evine ekmek götüremeyecek. Bu yüzden de fikrinden cayar. Yazar burada çocuklara bazı gerçekleri çok düzgün bir şekilde anlatmış. Her zaman her durum her kişiyi mutlu etmez. Hatta tüm insanları mutlu etmek ütopik bir fikir olacağını anlatmaya çalışır. Başka bir yerde de Nils’in hor gördüğü küçük bir madeni parayla tutumlu olmanın ve en ufak şeyi bile hor görmemek gerektiğini bir gün ona muhtaç kalabileceğimizi çocuklara çok güzel bir şekilde anlatır.
                Bu kadar kitabın içeriğinden bahsetmek yeterli olacaktır herhalde . Okuduğum kitap tam versiyon değildi kısaltılmış. Dili de tahmin edeceğiniz üzere akıcı ve sadeydi. Çocuklara yönelik olduğundan da bazı çocuklara göre zor olabilecek kelimeler sayfanın altında açıklanmış. Tabi kitabın çocuk kitabı olduğuna bakmayın. Ben 21 yaşında biri olmama rağmen okurken çok eğlendim ve aynı Nils gibi Martin adlı kazın üzerinde yeni yerler keşfetmek istedim. Bu arada kitaptaki yazdığım çıkarımlar tamamen kişisel görüşüm ama Lagerlöf’ün de yazarken aynı benim gibi düşündüğünden eminim. 
                Selma Lagerlöf'ü başta da belirttiğim gibi tevafuk olmasa tanıyamıcaktım. Kim bilir hayat boyu da belki hiç tanıyamayacaktım. Ortalıkta da edebiyatçı diye geziniyorum yahu! Harbiden o dolapta görmesem tanımadan bu yazarı ölmem çok yüksek bir olasılıktı. Kim bilir daha kaç tane vardır böyle çok iyi olup da tanımadığım. Umarım hepsini geç olmadan tanıma şansı bulabilirim. Artık kim dolapta bu kitabı unuttuysa da çok teşekkür ederim. Belli mi olur belki o kişi bu yazıyı okur da o kişi bendim der ben de onu tanıma şansı bulurum. Neyse lafı uzatmayayım çok. İyi ki tanımışım seni Selma Lagerlöf!
              Bu kitaptan yola çıkarak bir çizgi film de yapılmış. Biraz baktım da çizgi filmi de gayet güzeldi. Bakmak isteyenler için ilk bölümü koyuyorum:


                

Blogumun instagram hesabını takip etmek istersen buraya tıklayabilirsin.

Yorum Gönder

0 Yorumlar