III. Reich’in Korku ve Sefaleti tiyatro incelemesi - Ahmed Yasir Orman

III. Reich’in Korku ve Sefaleti tiyatro incelemesi


III. Reich’in Korku ve Sefaleti
Bir tiyatro nasıl incelenir pek bilmesem de bu güzel eseri elimden geldiğince sizlere anlatmaya çalışacağım. Şimdiden kusurum olursa affola.

 III. Reich’in Korku ve Sefaleti, Alman yazar Bertolt Brecht tarafından 1935-43 yılları arasında sürgünde iken yazdığı bir oyun. Nilüfer Belediyesi Kent Tiyatrosu da Ocak 2018’den beri bu oyunu Yunus Emre Bozdağan’ın yönetmenliğinde oynuyor. Bana da Nazım Hikmet Kültürevi'nde sahnelenen bu oyuna dün gitmek nasip oldu. Nilüfer Belediyesi Kent Tiyatrosu’nda izlediğim en iyi oyun buydu diyebilirim. Hele ki “Kanlı Düğün”den sonra bu oyun hayli hoşuma gitti. Oyuncular, dekor, sahne çok iyiydi. Size kendi çektiğim fotoğraflari göstermek isterdim ama maalesef tiyatro salonunda öyle telefonu çıkartıp rahat rahat fotoğraf çeken tiplerden değilim. (Millet bunu nasıl bu kadar rahat yapıyor anlamış değilim.) Neyse biz gene oyunumuza dönelim.
          III. Reich’in Korku ve Sefaleti      Oyun Hitler dönemi Almanyası’nda geçiyor. Zaten oyunun isminde geçen III. Reich’te Nazi Almanyası dönemine verilen isim.  Tabi öyle Adolf Hitleri, savaşı falan göreceğinizi düşünüyorsanız yanılıyorsunuz. Oyunda Alman halkının endişeleri aktarılmış. İnsanların eşinin, çocuğunun yanında bile rahat rahat konuşamadığı, hukukun değil güçlünün yanında olmak zorunda olan hakimler, temel gıdaları bile alamaz olan halk ve bunlara kimsenin sesini çıkaramıyor olamaması... Bu söylediklerimin daha fazlasını oyunda görmek mümkün. Yer yer bu acı olayları izleyiciyi güldürerek anlatması da hayli hoş olmuş.
                Oyundaki hoşuma giden bir nokta da dekordu. 4 basamaktan oluşan engebeli dekorun üzerinde oyuncular adeta dans eder gibi oynuyordu. Ayrıca özellikle hakimin konuştuğu sahnelerde hakimin konuşması sırasında bahsettiği kişilerin seyirciye gösteriliyor olması da görsellik açısından epey güzel olmuş.
                Dediğim gibi pek tiyatrodan anlamasam da kendimce bir şeyler yazmaya çalıştım. Umarım III. Reich’in Korku ve Sefaleti hakkındaki duygularımı size aktarabilmişim de siz de şuan bu yazının bu cümlesini okurken daha şimdiden gitmek için sabırsızlanıyorsunuzdur. Tabi yakın vakitte bir gösterisi yok şuan çünkü mart ayında Tiyatro festivali olacağı için Kent tiyatrosunun tiyatroları bir ay olmayacak ama bu süreden sonra ara ara bu tiyatroyu yine sahneleyeceklerdir. Eğer görürsem buradan da size yazarım zaten. Şimdiden izleyecek olanlara iyi seyirler dilerim.
Yazan:Bertolt Brecht
Çeviren:Yılmaz Onay            
Yöneten:Yunus Emre Bozdoğan
Koreograf: Cihan Yöntem
Müzik:Oktay Köseoğlu
Dekor ve Işık Tasarım:Cem Yılmazer
Kostüm Tasarım:Rabia Kip
Yönetmen Yardımcıları:Ebru Emre - Zeynep Çelik Küreş

Oynayanlar:Adem Mülazım-Ayşe Gülerman-Barış Ayas-Batuhan Pamukçu-Gökhan Kum-İbrahim Ersoylu-Melisa İclal Gürmen-Mert Tiryaki-Mesut Özsoy-Oğulcan Arman Uslu-Oğuzhan Ayaz-Pınar Hande Kaplan-Zeynep Çelik Küreş

III. Reich’in Korku ve Sefaleti
Stefan Zweig'in Satranç kitabından uyarlanan ve tek bir kadın oyuncunun oynadığı tiyatroya yazdığım yazıyı okumak isterseniz şuraya tıklayabilirsiniz.

Blogumun instagram hesabını takip etmek istersen buraya tıklayabilirsin.

Yorum Gönder

0 Yorumlar