Bannerlord'ta savaş düzeni ve taktiği nasıl yapılır? #3 - Ahmed Yasir Orman

Bannerlord'ta savaş düzeni ve taktiği nasıl yapılır? #3

bannerlord savaş düzeni

Merhaba arkadaşlar. Bugün sizlere Mount and Blade Bannerlord’ta ordu nasıl yönetilir onu göstereceğim. Ne gereği var Warband’ta zaten pata küte dalıp savaşları kazanıyorduk diyorsanız bu dediğinizi artık Bannerlord’ta yapmak artık mümkün değil. Tabi kolay modda oynarsanız yine pek komut vermeden savaşları kazanırsınız ama 100 kişilik ordunuzla  500 kişilik bir orduyu kolay modda dahi yenmek epey zor olacaktır. İşte bu tarz bir savaşta yapacağınız taktikler işinize çok iyi yarayacaktır. Şimdi geçelim taktiklere.
Taktikleri yaparken f tuşlarını ve f tuşlarının altındaki numaraları kullanacağız. Numaralarla askerleri seçerken f tuşlarıyla komutları vereceğiz. Oyunun otomatik atadığı numaralara denk gelen askeri birliklerse şunlar:
1 tuşu: Piyadeler
2 tuşu: Okçular
3 tuşu: Atlı süvariler
4 tuşu: Atlı okçular
İstersek kendimiz de tuş atayabiliriz. Mesela cerrah olarak atadığımız soylu farklı bir tuşa atayıp savaşta geride kalma komutunu verebiliriz bu yoldaşa. Bu sayede cerrahımızın yaralanmamasını sağlarız. Ya da 3-4 kişilik bir süvari birliğini farklı bir tuşa atayıp savaş sırasında yanımızda taşıyabiliriz. Tamemen kişinin tercihine bırakırmış şey bunlar. 
Birden fazla birliği seçmek için de numaralara basmadan önce ctrl tuşuna basmalıyız.

Bu tuşlara bastıktan sonra F tuşlarına basarak komutları veriyoruz.
F1 Hareket etme tuşlarını açar
F2 birliğin hangi yöne bakacağını ayarlarız.
F3 Seçtiğimiz birliğin düzen almasını sağlarız.
F4 Okçular için atışı durdurur ya da serbest bırakır. Savaş başında otomatik komut atış serbesttedir. Eğer ki okçularınızın oklarının hemen bitmesini istemiyorsanız düşman belli bir menzile gelene kadar ok atmalarını durdurabilirsiniz. Tabi ok bitme gibi bir sıkıntıları olduğunu pek görmedim. Biterse de yerden ok toplayabiliyorlar.
F5 Seçtiğimiz atlı birliklerin atlarından inmesini sağlar. Tekrar basarsak da atlarına tekrar binerler. Bu komutu aşırı fazla engebeli arazilerde yapabilirsiniz.
F6 Komuta devrini kapatıp askerler kendileri hareket ederler. Sanki bir askeri çavuş yapmışız o komut veriyor gibi düşünebilirsiniz.
F7 ile de bir birliği ikiye bölüp böldüğümüz ikinci birliğe yeni bir tuş atayabiliriz.

F1, F2 ve F3 tuşlarına bastık mı bir alt sekme açılıyor bu alt sekmeleri de F tuşları ile kullanıyoruz. Sırasıyla hangi tuşlara basarak hangi komutu vereceğinizi göstereyim.
Numara-F1-F1 Pozisyon alma  Burada mousela gösterdiğimiz yere seçtiğimiz askerleri götürürüz. İkinci defa F1e basmadan mousenin sol tıkına basarak da götürebiliriz. Mousenin sol tıkına basılı tutarak da birliğin nasıl bir şekilde olacağını ayarlayabiliriz. Daha geniş mi dursun ya da daha dar mı dursun gibi.
Numara-F1-F2  Seçtiğiniz birlikler sizi takip eder.
Numara-F1-F3 Saldır emri verir.
Numara-F1-F4 Birliğe ilerle komutu verir. Bu komut okçular için işe yarar. Okçular atış menziline kadar ilerleyip dururlar. Düşman askerinin pozisyonuna göre geri ya da ileri giderler.
Numara-F1-F5 Geri çekilme komutu. Formasyonlarını koruyarak geri çekiliyorlar.
Numara-F1-F6 Dur. Askerler oldukları yerde duruyorlar.
Numara F1-F7 Geri çekilin. Askerlerin savaş alanını terketmelerini  istiyoruz burada.

Numara-F2-F1  Birlik göstereceğimiz ok yönüne bakar.
Numara-F2-F3 Birlik düşmana doğru bakar.

Numaraya basıp ardından F3’e basarak da birliklerin düzenleri çıkar. Düşmanın türüne göre bu düzenleri kullanabiliriz. Mesela karşı tarafın okçuları baya fazla ve piyadelerimiz ateş hattında kaldı. Hemen bir kalkan duvarı oluşturabiliriz. Ya da piyadelerinin kalkanları iyi değil ama gelen oklara da hedef olmalarını istemiyoruz. Hemen dağınık pozisyonunu seçebiliriz.
Eğer düşman 4 bir yanınızı sardıysa da daire şeklinde piyadelerinizi dizip ortasına okçularınızı alabilirsiniz. Burada yapacağınız düzenleri tamamen savaşın gidişatına göre ayarlamalısınız. Ezbere giderseniz fazla zayiat verebilirsiniz.

Okçuları nasıl kullanmalıyız?
Bannerlord’ta okçular Warband’a göre daha aktif hale getirilmiş. Bu yüzden okçuları konumlandırmak önemli. Okçuları bir tepeliğin üstüne çıkartırsanız menzilleri artar ya da varsa eğer ormanlığın içine yollayabilirsiniz. Bu sayede düşman süvarilerinden bir nebze okçuları korumuş oluruz. Okçuların önüne de piyadeleri koyarak koruyabiliriz.
Nehir olan haritalarda da nehre yakın koyarsak nehirden yavaş geçen düşmanları daha hızlı öldürmelerini sağlayabiliriz.

Atlı birlikleri nasıl kullanmalıyız?
Atlı birlikler hızlı oldukları için hemen saldır komutu vermek doğru olmaz. Tabi atlı okçularınıza daha savaşın başında saldır komutu vermede sakınca yok. Uzaktan ok atacakları için hemen ilerleyip ölmeyecektir. Süvarilerinizi ise kendinizi takip etmesini söyleyin. Piyadeler önden ilerlerken ve arkalarından okçular sıkmaya başladıklarında siz de süvarilerle birlikte arkadan düşmanın okçularını dağıtın. Bunu yaptığınız an düşmanın düzeni tamamen dağılacak ve onlar için yenilgi kaçınılmaz olacaktır. Savaşın ilerleyen safhalarında da süvarilerinizle birlikte okçuların içine ara ara dalmaya çalışın.
Şimdilik aklıma gelenler bunlar. Yeni bir şey aklıma gelirse yine yazarım. Herkese bol oyunlu günler dilerim.

Blogumun instagram hesabını takip etmek istersen buraya tıklayabilirsin.



Yorum Gönder

5 Yorumlar

  1. Savaş esnasında piyadeler bazende okçular kafalarına göre aralıklı düzene geçiyor.Hepsi arasında 1-2 metre mesafe bırakıyor,düzen kısmındanda ne yaparsam yapıyım birbirlerine yaklaşmıyorlar,kalkan duvarı emri veriyorum yine aralıklı duruyorlar.Oyundamı bir problem var benmi yanlıs bir şey yapıyorum acaba?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Böyle bir şeyle ne yazık ki karşılaşmadım ya da farketmedim diyeyim. Bir süredir de oynamıyorum yeni gelen güncellemelerle oluşan bir bug olabilir mi?

      Sil
    2. Bilmiyorum ki,bi yere yerleş komutu veriyorum mesela birden hepsi açılıyor,konum değistirsemde açık şekilde gidiyorlar.Bazende yine kafalarına göre normal,sıkı düzene geçiyorlar,fakat yine konum değistirince yaklaşıyorlar.

      Sil
    3. Asker sayısı az olup uzun bir şekilde dizersen de bu sorunla karşılaşma ihtimalin var.

      Sil
    4. Bin askerle savaşa giriyorum yine oluyor.

      Sil