Sesli Kitap nedir? Storytel, TRT dinle - Ahmed Yasir Orman

Sesli Kitap nedir? Storytel, TRT dinle

    

sesli kitap

 Her insanın hayatında bazı dönüm noktaları vardır. Yeni iş, yeni okul, evlilik gibi. Bu anlarda insanın hayatında çok büyük değişimler olur. Benim bahsedeceğim dönüm noktası ise bu bahsettiklerim gibi bir şey değil. Benim ki sadece sesli kitaplardı.

     İki hafta önce 12 mart günü sosyal medyada karşıma sesli kitap uygulaması olan Storytel’in reklamı çıktı. Daha önce de bir çok kez karşıma çıkmıştı. Hatta siz de Murat Eken’in sesinden çıkan reklamları görmüşünüzdür. İşte bu reklamları hemencecik geçer sallamazdım. Bir çoğunu fark etmezdim bile ama o gün bir anda kafamda bir ampul yandı ve bir bakayım neymiş şu sesli kitaplar dedim. Sesli kitapla ilişkim yıllar önce İstanbul Şehir Üniversitesi’nde görme engelliler için sesli kitap projesine girmemden öteye gitmemişti. Tabi denemelerde sesim beğenilmemiş ve kitap seslendiremeyeceğim dendiği için çok kısa bir an olmuştu benim. Şimdi ise daha uzun soluklu bir maceranın kapısını aralıyor gibiydim.

  Hemen internetten araştırmalarımı yaptım. En iyi uygulamanın Storytel olduğunu gördüm. Playstore’da 35 lira sitesinde 30 lira idi aylık aboneliği. Sesli kitaba ilk başlayacak kişi için bu fiyatlar biraz yüksek gelebilir. Sonuçta bu işe yeni girişecek ve bir kitap dinledikten sonra beğenmeyip kenara atabilir. İşte ben de bu düşüncelerdeydim. Bu sebeple de Storytel 14 günlük ücretsiz deneme hakkı vermiş. Hemen kaydolup ilk kitap olarak Simyacı’yı seçtim. Ardından Savaş Atı ve Kürk Mantolu Madonna kitaplarını 8 günde bitirdim. Düşünebiliyor musun 8 günde 3 kitap. Muazzam bir şey! Okumaya kalksam kim bilir kaç gün alırdı ve de bu kitapları dinlerken ekstra bir süre de ayırmadım. Şimdi de TRT dinle uygulamasını indirdim ve 30 saatlik Don Kişot kitabını dinliyorum. TRT dinle bedava olduğu için öncelik buradan birkaç kitap dinlerim arada da Storytel’e aylık abone olurum diye düşünüyorum.

Sesli kitabın artıları eksileri

   İlk dinlemeye başladığım kitap olan Simyacı’nın başlarında biraz zorlanır gibi oldum. Haliyle dinlemeye yeni başladığım için alışması biraz zaman alacaktı. Dinlerken bir iki defa geriye bile aldım ama bir süre sonra alıştım ve ses hızını 1.1 ve 1.2’lere bile aldım.

     Sesli kitabı en iyi yolculuk esnasında kullanırsınız. Yolculuk esnasında ben açıp kitap okurdum ama otobüste, trende öyle sayfalarca kitap okuyamıyorsunuz ve de sadece durduğunuz anda okuyabiliyorsunuz. Sesli kitap ise öyle mi? Evden adımınızı attığınız anda dinlemeye başlayabilirsiniz. Hatta daha evde dışarı çıkmak için hazırlanırken bile takın kulaklığı dinleyin. Bu hazırlık aşaması ile durakta olma arasında çok rahat 15 dakika dinlemiş olursunuz. Yani tamamen gereksiz gibi gözüken bu 15 dakikada sayfalarca kitap dinlemiş olacaksınız. Bu muazzam bir şey. Otobüste, trende, arabada da dinlediğinizi düşünürseniz. Bu sayede zaten günde 1 saat dinlersiniz ve Kürk Mantolu Madonna gibi yaklaşık 6 saat süren bir kitabı bir hafta olmadan çok rahat bitirmiş olursun.

   Sadece yolda da değil. Yaptığınız çok rutin işlerde de dinlemek keyif veriyor. Hatta sıkıcı gibi gözüken bu rutin işleri de aradan çıkartmak istiyorsunuz. Örneğin ev işleri gibi. Bulaşık yaparken, cam silerken tak kulaklığı dinle. Artık senin için bu ev işleri zaman kaybı olmaktan çıkacaktır. Ya da spor yapmak istiyorsun ama vakit kaybı olarak mı görüyorsun? O zaman sporda müzik dinlemek yerine tak kulaklığı dinle sesli kitap. Tabi ben sporda dinlemeyi daha deneyimlemedim. Belki vücudu zorlarken bu tarz anlamaya dayalı bir şey dinlemek zor olabilir ama pek de zor olacağını sanmıyorum. En kötü hafif bir kitap dinlenir.

    En iyi dinleme noktası ama yürürken dinlemek. İşte bile bir yere gitmeniz mi gerekiyor. Yürürken takın ve dinlemeye başlayın. Vakit değerli. Her saniyesini en iyi şekilde kullanmak gerek değil mi? Ama fazla abartınca da sıkıcı hale gelebilir. Bu sebeple arada açıp müzik dinliyorum. Hatta bu sayede sürekli müzik dinlemediğim için arada dinlediğim müzikten de daha fazla keyif almaya başladım.

    Sesli kitabın kötü tarafı ise her kitabı oturup dinleyemezsiniz. Hele düşünce kitapları aşırı zor dinlenir. Baya oturup odaklanarak dinlemek gerekeceğinden vakit kaybı olur. Böyle durumda açıp kendim okurum zaten.

      Bunun yanında okuyan kişiler ne yazıyorsa onu okuyorlar. Bu sebeple eğer kitapta yeni bir bölüme geçiliyorsa ve de bölümün başında numara yoksa da yeni bölüme geçtiklerini söylemiyorlar. Bu tarz durumlar için bölüm bitti yeni bölüme geçiyoruz gibi ibareler eklense güzel olurdu.

Storytel ve TRT dinle hakkında

     Sadece bu iki uygulamayı deneyimlediğim için bu ikisi dışındaki uygulamalardan bahsetmeyeceğim. Storytel’de tüm kitaplar tek part halinde verilmiş ve seslendiren kişinin kim olduğunu, yayınevini vs görüyorsunuz. Kitaba uygulama içinde yorum da getirebiliyorsunuz. Baya profesyonel bir şekilde hazırlanmış anlayacağınız. Ücretini tamamen hakkediyor diyebilirim. Arşivi de epey zengin. TRT dinlenin arşivi ise epey kısıtlı gibi geldi. Seslendirenler burada da çok Storytel’deki gibi çok iyi ama kimin seslendirdiği yazmıyor ya da ben göremedim. Bunun yanı sıra uygulama kendisi 12 bölümlük partlara ayıtmış kitapları. Kitap içindeki bölümlere göre ayrılsa daha güzel olurdu. Storytel’de tek part halinde ama kitap içinde bölümlerin hangi zamanda başladığı yazıyor. Her iki uygulamada da zamanlayıcı özelliği var. Bölüm bitince kapat veya 10 dakika sonra kapat gibi. Bu özellik sayesinde yatmadan önce açıp dinleyebilirsiniz. Hem bu sayede uykuya daha rahat dalarsınız. En azından benim nezdimde uyumak için çok iyi oluyor. Storytel’de ünlü kişiler de seslendirme yapıyor. Sevdiğiniz, takip ettiğiniz birinden dinlemek de daha da güzel oluyor. Kitabı çok farklı noktalara taşıyor diyebilirim.

Sonuç

     Şimdi bazı kitap aşığı diye gezinen kişiler “Sesli kitap dinleyerek kitap mı bitirilir ya, kitabı alıp okuyacaksın.” gibi laflar edebilirler. Bal gibi de dinleyerek de kitap bitirilir. Zaten günün yoğunluğundan insanlar okumaya pek fırsat bulamıyor bırakın da böylece insanlar vakitlerini en iyi şekilde değerlendirebilsin. Hem kitabın ruhundan da bir şey kaybettirmiyor. Kitabı büyük oranda da anlayabiliyorsun. Anlamadığın noktada da geriye alır tekrar dinlersin bu kadar basit. O yüzden çok da laf etmeye gerek yok.

    Fazla da lafı uzatmadan birkaç cümle daha edip bitireyim. Sesli kitabın en önemli noktası seslendiren kişi. Kötü seslendiren biri ile kitap eziyetten başka bir şey olmayacağından dinleyeceğiniz kişileri iyi seçin. Tonlamaları iyi yapan, kitaptaki konuşmaları çok iyi seslendiren birinden dinlemeye başlayın. Seslendiren ne kadar iyi olursa kitaptan alacağınız haz da o kadar fazla olacaktır. 

Aman sakın fazla da dinlemeyin. Yoksa benim gibi bağımlısı olursunuz. :)

Blogumun instagram sayfasını takip etmek istersen buraya tıklayabilirsin.

Yorum Gönder

0 Yorumlar