İnternette Dolaşan Sahte Alıntıları paylaşanlar: Çüş artık! - Ahmed Yasir Orman

İnternette Dolaşan Sahte Alıntıları paylaşanlar: Çüş artık!

İnternette Dolaşan Sahte Alıntıları paylaşanlar: Çüş artık!


       
               Arkadaşlar bugün sizlere edebiyat dünyasının en büyük sorunlarından birini bahsedeceğim. Biliyorsunuz çoğu insan Facebook, Twitter gibi sosyal medya hesaplarında ünlü şair ya da yazarların sözlerini paylaşmayı seviyor. Çoğu zaman da sözün gerçekten paylaştığı insanın sözü mü diye de kafa yormuyorlar. Örnek verecek olursak, genç bir kardeşimiz sevgilisinden ayrılır ya da bir arkadaşından kazık yediğini düşünmektedir. Bu normalde kimsenin bilmese de olacağı durumu herkese duyurmak ister. İşte böyle durumda devreye atarlı giderli sözler girer. Saçma bir şiir sitesinden gördüğü atarlı giderli bir sözü hiç düşünmeden kopyala yapıştırla sosyal medya hesaplarında paylaşır. Bu atarlı giderli sözün altında Nazım Hikmet, Turgut Uyar, Mevlana gibi şairlerin isimlerinin yazılması da bu genç kardeşimizin paylaşımında en büyük etkendir. Ve sonuç olarak karşımıza: “Erkek söz verir, adam tutar” gibi bir söz Turgut Uyar’ın sözüymüş gibi sosyal medya hesaplarında dolaşır durur.
               Bu sahte alıntıların baş sorumlusu da en büyük trollerden biri olan İnci Sözlük’tür. Birisi sözlükte trol olsun diye sahte alıntıyı paylaşır ve bu alıntı da hızla internet dünyasına yayılır. İnci Sözlük’ün yaptığı diğer bir trollük ise genç şairlerimizin yazdıkları şiirleri alıp altlarına ünlü şairlerin isimlerini koymasıdır. İnternette gezinen insanlar da bu şiirlerin altında Sezai Karakoç, Necip Fazıl, Cemal Süreyya isimlerini görünce hiç şiirin kalitesine falan bakmadan üstad yazdıysa doğrudur diye hemen paylaşır. Tabi bunu gören genç şairlerimiz de “Vay be. Beni hangi şairlerle karıştırıyorlar!” diyerek hazzın doruğuna çıkarlar. Yahu bu yüzden artık internette gördüğümüz her şiire şüpheyle bakmak durumunda kalmaya başladık. Bilerek şiirlerin altına farklı şair isimleri koyanlar edebiyata hakaret etmektedir ve bu kişilerin bu saçma eğlencelerini dur demek için devletin bu tip kişilere cezalar vermesi gerekir.
               Üçüncü bir hususta, bu sahte alıntıları paylaşanlar sadece az okuyan kesim değil. Baya edebiyatla haşır neşir olan insanlar da bu hataya düşebiliyorlar ve bence en büyük sorun da burada. Bir kitap sitesinde karşılaşmıştım bu sorunla. Baya kitapla, edebiyatla uğraşan bir abimiz yukarıda söylediğim sözü altında Turgut Uyar imzasıyla paylaşmıştı. İlk başta sözün altında feminist arkadaşlar laf etti falan. Böyle muhabbet ilerledi gitti. Daha sonra bir arkadaş gelip Turgut Uyar’ın tüm kitaplarını okuduğunu ve bu sözün bu şaire ait olmadığını Facebook’tan, Twitter’dan gördüklerinizi araştırmadan burada paylaşmayın diye söyledi. Tabi sözü paylaşan arkadaşımız sözü çok güvenilir kaynaklardan paylaştığını ve eğer Turgut Uyar’a ait değilse kanıtlaması gerektiğini söyledi. Yahu bu söz Turgut Uyar’ın değil diyen arkadaş olmayan bir şeyi nasıl kanıtlasın. Açıp şairin tüm kitaplarını mı göstersin olmadığını inandırabilmek için. Burada sözü paylaşan kişinin kanıtlaması daha mantıklı olacaktı. Diğer ileti de çok güvenilir dediği siteleri paylaştı:


               Kısaca arkadaş Google’da çıkan ilk sayfadaki tüm linkleri çok güvenilir içerik olduğunu düşünerek paylaşmıştı. Hatta isterseniz 2 ve 3. Sayfalara da geçebileceğini söyledi. Yahu bu neyin kafası? Bana çok güvenilir siteler olarak sosyal medya siteleri, saçma şiir sitelerini gösteriyor. Hatta bir forum sitesinde bir kişi bu sözün Turgut Uyar’a ait olup olmadığını soruyor. Altına da biri “Evet” diye yorum atıyor. Yani böyle bir forum sitesini güvenilir kaynak olarak lanse eden birini ciddiye almak gerçekten de çok güç. Hele ki bu kişinin okumuş etmiş biri olduğunu düşününce işin vahametini anlayabilirsiniz. Abiyi bu konuda ne kadar uyarsam da hiçbir şekilde haksız olduğunu kabul etmedi ve üstüne üstlük alınganlık gösterdi. İşte kitap okumuş etmiş kişiler böyle şeyler yapabiliyorlarsa bu sahte alıntılar daha çok internette dolanır durur. (Bu örnekte amacım kimseyi kınamak değildir.) Kaynak göstermek de ciddi iştir. Vikipedi bile kaynak göstermek için sıkıntılı bir kaynakken sosyal medya hesaplarının kaynak olarak gösterilmesi absürtlükten başka bir şey değildir.
               
             Burada bizim üzerimize düşen en güzel görev internette gördüğümüz her şeye inanmamamız gerektiğidir. Hele sosyal medya hesaplarından paylaşılan alıntılara hiç inanmayın. Eğer bu tarz şiirleri paylaşacaksanız da mutlaka şairin yanında hangi kitaptan alındığını da yazın. Pekala Necip Fazıl ya da Nazım Hikmet’in şiirleri kendi kitaplarında mevcuttur. Eğer ki internette bu tarz sahte alıntıları görürsek de tepkisiz kalmayalım hemen alıntının sahte olduğunu belirtelim ki bu sahte alıntıları paylaşan arkadaşlar bilinçlenebilsinler. 
             Tabi Peygamberimiz Hz Muhammed’in (sav) asırlardan beri ortalıkta dolaşan sahte hadisleri varken ya da Ömer Hayyam’a ait olup olmadığı bilinmeden yüzyıllardan beri Ömer Hayyam’ınmış gibi okunan rubaiyatları düşünürsek bu sahte alıntı olayının tarih boyunca var olduğunu anlayıp küçümsenmemesi gereken bir sorun olduğunu da görebiliriz. Bu yüzden de tarih boyunca var olan böyle bir sorunu hızla çözmek de çok zor olacaktır. Ama biz gene de ateşe su taşıyan karınca misali bu sorunun çözümü için uğraşmalıyız. Umarım bu yazımı okuyan herkeste bu sorun hakkında bir bilinç oluşturabilmişimdir. Herkese bol okumalı günler dilerim.

Blogumun instagram hesabını takip etmek istersen buraya tıklayabilirsin.




Yorum Gönder

1 Yorumlar