Hukukla çap yapmak yazısına gelen sorular - Ahmed Yasir Orman

Hukukla çap yapmak yazısına gelen sorular



Hukukla çap yapmak yazım bir hayli ilgi gördü ve sosyal medyadan baya mesaj aldım gelen sorular hemen hemen aynı olduğu için bir soru cevap yazsı yazayım dedim. Umarım yardımcı olurum.

1.X üniversitesinde okuyorum. Y üniversitesinde çap yapabilir miyim?
Cevap: Sence mantıklı mı bu sorduğun. Tabiki de olmaz. Aynı üniversitede olmalı iki bölümde.
2. X üniversitesinde çap var. Y üniversitesi X’ten daha iyi ama çap yok. Bu nasıl saçmalık. Y’de de olmalı. Bununla ilgili bir şey yapılamaz mı?
Cevap: Çap üniversitelerin inisiyatifinde olan bir şey. Üniversite yapmak istemezse olmaz. Yapmak isterse olur. Üniversitenin başarı durumu bir kriter değil.
3. Hangi üniversitelerde çap yapılacağına nereden bakabilirim?
Cevap: Ne yazık ki böyle bir liste direk yok. Üniversitelerin sitelerinden listelere bakıp kontrol etmelisin. Benim bildiğim üniler şunlar: Uludağ Üni, İstanbul Üni, Katü, Erzincan Üni. Daha da vardır bilen aşağıya yorum olarak yazsın.
4. X üniversitesinde Y bölümünde çap varmış ama Y bölümünü hiç sevmiyorum. Çap yapmak için gelmek mantıklı mı?
Cevap: Çoğu öğrenci ilk geldiğinde okula çap yapacağım, okulda kalıp hoca olacağım düşüncesinde olur ama 2 yıl sonra da alttan kalan derslerini toplamakla uğraşır. Bu yüzden iyi düşün eğer çap olmazsa sevmediğin bölümde sadece okumak zorunda kalacaksın. Bunu gerçekten istiyor musun? Kaldı ki hukukla çap için üniversiteler alacağı her bölümden 1 veya 2 kişi alıyor genelde. Bu da ganonun aşırı yüksek olması gerektiğini gösteriyor. Çok iyi düşünmen gerek.

5. İki bölüm okumak zor olmuyor mu?
Cevap: Başarıyı kovalamak kolay bir şey değil. Eğer çap yapmak istiyorsan çalışman gerekecek. Eğer ilk yıl ganonu yüksek yaparken çok aşırı çalışıp sıkıldıysan iyi düşün. Çapta biraz kendini sıkmak zorunda kalacaksın ama öyle aşırı da düşünme. Sosyal yaşantımdan aşırı fedakarlık yapmadım. Sınav haftaları biraz yoğun oluyor. Bir de yoğunluğu azaltmak adına yaz okulu yapabilirsin.
6. Derslerin sınavların çakışırsa ne yapıyorsun?
Çakışan İşletme bölümündeki dersini 2. Öğretime aldırıyorum. 2. öğretim dersine gidiyorum. Sınavlarım çakışırsa da dilekçe yazıp mazeret sınavına giriyorum.



Üşendim yazmayı. Devamı gelecek…


Blogumun instagram hesabını takip etmek istersen buraya tıklayabilirsin.

Yorum Gönder

13 Yorumlar

  1. Merhaba bi sorum olacak ben iktisat okuyacam ve hukuk çap yapmayı dusunuyorum ama gecen sene girdigim sinavda hukuk baraj puaninin altinda kaldim çap yapabilitmiyim?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Öncelikle bu yıla kadar Uludağ'da iktisatla hukukta çap yoktu. Bu yıl iktisatı da listeye eklediler. Uludağ'da bahsettiğiniz baraj şartı yok.

      Sil
    2. Düzeltme. Listede iktisat da gözüküyordu daha doğrusu tüm iibf bölümlerinden deniyordu ama iktisattan alınmadı. Seneye de alacaklarını sanmıyorum.

      Sil
  2. Merhaba ben Uludağ iktisatta okuyorum. Bu sene hukuk ile çapa başvurdum, sonuçlar açıklandı fakat iktisattan kimseyi almamışlar. İktisat hukukla çap yapabilmesine rağmen. Kontenjan listesinde de her iibf bölümünden 1 kişi diyordu. Bir bilginiz var mı bu konu hakkında ?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Listede yanlış yazılmış. Hocamız iktisatla hukukun ortak pek dersinin olmadığı bu yüzden İktisattan Hukukla çap yapılamayacağını söyledi.

      Sil
    2. Merhaba Uludağ üniversitesinde işletme okuyup hukuka çap yapmak için kesin kontenjan açılıyor mu

      Sil
    3. Kesin bir şey diyemem. Okul bu yıl açmıyorum derse açılmaz.

      Sil
  3. uluslararası ilişkilerden çap yapan tanıdığınız var mı ?
    öğretim dilinin ingilizce olması sorun yaratır mı

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet var. Ulus Türkçe bölümden yapıyor. Ulus ingilizce farklı bölüm oluyor. Okul bu bölüm için kontenjan açmıyor Uludağ'da ama Ulus İngilizce daha yeni açılmış bir bölüm okula talebinizi iletirseniz dikkate alacaklarını düşünüyorum.

      Sil
  4. Efendim öncelikle bilgilendirmeniz için çok teşekkür ederim. Bursa Uludağ Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi bölümünden çap ile Hukuk okunabilir mi ? Üniversitenin sitesine baktığımda güncel bilgilere ulaşamadım. Daha ayrıntılı bilgi edinmek için neler yapabilirim ? Çok teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet. Her yıl 1 kişi alıyorlar Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi'nden. Ne yazıkki üniversitelerin sitelerinde hangi bölümler ile açılacağı sadece çap için başvuru döneminde yayınlanıyor. Alttan dersinizin kalmaması ve ganonunuz başvuranlar arasında en yüksek olması çap yapmak için yeterlidir. Tabi ganonuz minumum 3.60 civarı olmalı ki kazanmanız için bir şansınız olsun.

      Sil
  5. Merhabalar Uludağ Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi yazmak istiyorum ve Hukuk ile çap yapmak istiyorum acaba yks sıralamam da 125 den düşük olduğundan sorun teşkil eder mi?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet bu durumda çift anadal yapamazsınız. Ayrıca bundan sonra Hukuk okumanızı tavsiye etmem. Ülkedeki avukat sayısı şuan gereğinden fazla ve arkadan da bir sürü yeni avukat geliyor. Bu meslekte artık para kazanabilmek çok zor.

      Sil