And Then there were None (On Küçük Zenci) mini dizi incelemesi - Ahmed Yasir Orman

And Then there were None (On Küçük Zenci) mini dizi incelemesi

Dizi ismi: And Then There were None (On Küçük Zenci)

Uyarlanan kitabın yazarı: Agatha Christie
Bölüm sayısı: 3
Yayınlandığı kanal: BBC
Yapım yılı: 2015
İMDB puanı: 7.9/10
Puanım: 9/10

And Then There were None (On Küçük Zenci)

     Among Us oyununu duydunuz mu hiç? Muhtemelen duymuşunuzdur. Oyunu kısaca anlatacak olursam 10 kişi bir uzay istasyonunda oluyorsunuz. Aranızdan 1 ya da 2 kişi katil olup diğerleri masum oluyor. Masumlar katilleri bulmaya çalışıyor, katiller ise masumları bulmaya çalışıyor. Bunu niye anlattınki şimdi diye soracak olursanız şimdi bahsedeceğim dizi de aynı bu mantıkla işliyor. Muhtemelen Among Us yapımcıları da bu kitaptan ilham alarak bu oyunu geliştirmişlerdir diyip biz diziye geçelim.

     "And Then There Were None” polisiye romanların kraliçesi olarak gösterilen Agatha Christie’nın “On Küçük Zenci” kitabından uyarlanmış. Aslında ilk olarak İngilizcesi de bu isimle de yayınlansa da Zenci kelimesinin içinde geçmesi dolayısıyla ismi değiştirilmiş. Ama ülkemizde çok sorun olacağını düşünmemişler ki eski ismini baz alarak yayınevleri basmış. O yüzden ben de bu ismi kullanacağım.

      Dizinin kitabını lisede okumuştum ve aşırı beğenmiştim. Özellikle az kitap okuyan kişiler gelip benden kitap tavsiyesi isteyince bu kitabı direkt söylerim. Zaten yazarın yüze yakın eseri içinde de en iyi kitabı olarak bu kitabı gösteriliyor. 100 milyonu geçkin kopya satarak da dünyada en çok satılan kitaplar listesinde 6. sırada olması da okurlar tarafından ne kadar çok beğenildiğini gösteriyor. Lafı geçmişken bu listeyi de belirteyim:

1

İki Şehrin Hikayesi

Charles Dickens

2

Yüzüklerin Efendisi

J.R.R Tolkien

3

Küçük Prens

Antoine de Saint-Exupéry

4

Hobbit

J.R.R Tolkien

5

Kızıl Köşkün Rüyası

Cao Xueqin

6

On Küçük Zenci

Agatha Christie


Arada kitapta şunlar anlatıyordu dersem siz anlayın ki diziden bahsediyorum. Çünkü kitabı seneler önce okumuş olsam da gördüğüm kadarıyla kitap diziye birebir aktarılmış. Böyle olunca da kitapla diziyi karıştırmak çok normal oluyor. Olayımız 1939 yılında geçiyor. 10 kişi bir karı koca tarafından belli sebeplerle reddedemeyecekleri paralar verilerek Zenci adasına gelmeleri için davet edilirler. Hepsi bu daveti kabul edip adaya gelirler. 3 kadın bu 10 kişinin ortak noktaları geçmişlerinde cinayete veya cinayetlere karışmış olmaları. İşte Owen çifti de bu kişileri adalet yerini bulsun diye bu adada topluyor ve bir bir bu 10 kişiyi öldürmeye başlıyor. Katil bu işlemi yaparken de evin her yerinde asılı olan şu tekerlemeden ilham alıyor:

On küçük zenci yemeğe gitti.
Birisi boğuldu, kaldı dokuz.

Dokuz küçük zenci pek geç yattı.
Birisi uyanmayı unuttu, kaldı sekiz.

Sekiz küçük zenci adada gezmeye çıktı.
Birisi dışarıda kalmayı istedi, kaldı yedi.

Yedi küçük zenci bir küçük baltayla odun kesti.
Birisi iki parça oldu, kaldı altı.

Altı küçük zenci kovana dokundu.
Birisini arı soktu, kaldı beş.

Beş küçük zenci kanunu tetkik etti.
Birisi avukat oldu, kaldı dört.

Dört küçük zenci denize girdi.
Birisini balık yuttu, kaldı üç.

Üç küçük zenci hayvanat bahçesini dolaştı.
Birisini ayı boğdu, kaldı iki.

İki küçük zenci güneşte oturdu.
Birisini güneş çarptı, kaldı bir.

Bir küçük zenci tek başına kaldı.
Gidip kendisini astı, tamam!

               

        Acaba ölümleri katili göstermeden nasıl yansıtabilirler ki diye düşünsem de bunu dizide çok iyi yapmışlar. Katili göstermeden cinayet anlarını çok güzel perdeye yansıtmışlar. Bu sayede de dizinin sonuna kadar siz de dizideki karakterler gibi katili bulmaya çalışıyorsunuz. Tabi katili bulma işi biraz zor olacak. Agatha Christie bu romanı için ayrı emek harcamış olsa gerek ki öyle bir yazmış ki katili tam doğru bir şekilde tahmin etmek çok güçleşiyor. Eğer katili dizinin sonuna kadar doğru bulmuşsanız da aşağı yorum atın da helal olsun yazayım.

          Dizinin atmosferi, kostümleri, mekanı, hafif gerilimi çok iyi yansıtılmıştır. Bu kadar başarılı oyuncuyu da bir araya getirebilmek takdire şayan. Hepsi oynadıkları karakterleri hakkıyla oynamış. (Aşağıdaki fotoğrafta da dizinin kadrosunu görmektesiniz.)


Philip Lombard (Aidan Turner), Thomas Rogers (Noah Taylor), Vera Claythorne (Maeve Dermody), Tony Marston (Douglas Booth), Edward Armstrong (Toby Stephens), Lawrence Wargrave (Charles Dance), William Blore (Burn Gorman), Emily Brent (Miranda Richardson), John MacArthur (Sam Neill), Ethel Rogers (Anna Maxwell Martin)


     Zaman zaman karakterlerin geçmişine gidip adadaki hallerini anlamamız sağlanmış. Bu sayede hem bazı olaylar havada kalmamış hem de izleyiciye karakterleri daha iyi tanıma fırsatı verilmiş. Eski İngiltere tarzı filmleri ve dizileri de seviyorsanız toplam 3 saat süren bu mini diziyi sizin de seveceğinizi düşünüyorum. Fazla da detay verip seyir zevikinizi de kaçırmayayım. Hadi siz de ne duruyorsunuz? Hemen izlemeye başlasanıza. 

Her tür bütçeye uygun hocalardan bire bir İngilizce ve diğer dillerden ders alabileceğiniz preply sitesine benim referans linkim ile kayıt olursanız size ilk deneme dersinizi % 70 indirim ile alacbileksiniz. https://preply.com/tr/?pref=NDUxNzc5Ng==

Yorum Gönder

6 Yorumlar

  1. Önerinlz için teşekkür ederim. Ben de bu akşam ne izlesem diye düşünüyordum. Artık düşünmeme gerek kalmadı. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Severek izleyeceğinizden şüpheniz olmasın. İyi seyirler dilerim. :)

      Sil
  2. Yeni basımında kitabın ismini değiştirmişler.
    https://www.kitapyurdu.com/kitap/on-kisiydiler-on-kucuk-zenci/571268.html

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben tabi yıllar önce kütüphaneden alıp okuduğum için bu isimle okumadım. Bende ki eski haliydi. Yeni ismi de güzel olmuş ama eski ismi tercih ederim yine de.

      Sil
  3. İlk görselde katilin üzerini gizlemiş olmanız çok saçma ve yersiz olmuş çünkü aramalarda bu poster görünüyor yani izlemeyenlere spoiler vermiş oluyorsunuz. Dizi incelemesi yayımlayıp böyle bir unsura yer vermek kötü bir seçim. Bence görseli eski haliyle paylaşın. Neyse ki diziyi izlemiştim…

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Dediğiniz mantıklı ama muhtemelen izlediğiniz için algıda seçicilik oldu sizde. Şuan bu yorumunuzla ama artık tam spoiler olmuş oldu. :D
      Bakayım olmazsa değiştiririm.

      Sil